Must-haves voor ZZP’ers

Must-haves voor ZZP’ers
5 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Of je nu voor jezelf bent begonnen als installateur, zorgverlener, grafisch ontwerper of stratenmaker: je kiest bewust voor een zelfstandig bestaan. Goed bezig! Als ZZP’er zijn er bepaalde zaken die je écht nodig hebt. In dit artikel zetten we de must-haves op een rij.

Een overzichtelijke administratie
Laten we maar meteen met het vervelendste onderdeel van het ZZP-schap beginnen: de administratie. Niemand vindt het leuk (behalve misschien freelance boekhouders), maar het moet nu eenmaal gebeuren. Zorg er dus voor dat je al direct vanaf het begin een overzichtelijke administratie bijhoudt, zodat er nooit verwarring kan ontstaan.

Ook voor eventuele controle door de Belastingdienst is het van groot belang dat je een duidelijke administratie kunt tonen. Zo kun je immers snel aantonen dat je alles netjes hebt bijgehouden en is de controle zo voorbij, met een compliment aan je nette boekhouding.

Een uitgebreid netwerk
Als mensen niet weten wie je bent en wat je voor ze kunt betekenen, zullen ze je ook nooit vragen voor een opdracht. Daarom is het essentieel dat je als ZZP’er aan je netwerk werkt. Bouw het op door mensen te leren kennen, onderhoud het netwerk door contact te houden en je zult zien dat je al snel profiteert van de vele mensen die je kent.

Een businessclub is een goede manier om te netwerken, net als een bezoek brengen aan netwerkbeurzen en -borrels. Zodra je een bekend gezicht bent of wordt voor mensen, is de kans veel groter dat je werk aangeboden krijgt van ze.

Een goede verzekering voor je bestelauto
Heb je veel spullen nodig op locatie en heb je daarvoor een bestelauto? Dan is een bestelautoverzekering ook zeker een must-have, want je wilt absoluut je bestelauto verzekeren. Sterker nog, dat is wettelijk verplicht. De WA-verzekering is het minimale dat je moet afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je zelf veroorzaakt aan anderen. Schade aan je eigen bestelauto moet je hiermee zelf betalen. Om die reden wordt deze verzekering meestal alleen gekozen wanneer de wagen al 10 jaar of ouder is en dus niet zo veel waarde meer heeft.

Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor WA beperkt casco. Mocht je dan schade hebben, dan is ook het merendeel van de schade aan je eigen bestelauto gedekt. Niet alles, maar wel schade aan de ruiten, schade door diefstal en inbraak en ook schade door brand, storm of ander natuurgeweld. Tot slot is er nog de allrisk verzekering. Hiermee wordt ook vandalismeschade gedekt en schade die aan je bestelauto ontstaat nadat je zelf een aanrijding hebt veroorzaakt. Is je bestelauto maximaal 6 jaar oud en dus nog flink wat waard, dan is allrisk de beste bestelautoverzekering voor je.

Met deze must-haves kom je verder als ZZP’er!