Moet ik btw-aangifte doen als ik geen omzet heb gedraaid?

Moet ik btw-aangifte doen als ik geen omzet heb gedraaid?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Financieel

Stel, je hebt in een maand of zelfs een kwartaal geen omzet gedraaid. Moet je dan btw-aangifte doen? Een vraag die we regelmatig krijgen van zzp’ers en ook andere ondernemers. Het is belangrijk dat je wel gewoon aangifte doet, zoals je dat gewend bent. Door bij de Belastingdienst op te geven welke omzet je had (€0) en hoeveel btw je daarover hebt ontvangen (€0). Het betekent uiteraard dat je niets hoeft af te dragen (te betalen).

Heb je aan de andere kant wel kosten gemaakt, bijvoorbeeld omdat je investeringen deed? Als je een nieuwe laptop voor werk aanschafte of andere kosten maakte kun je de btw daarvan terugvragen. Je vult het betaalde bedrag aan btw in bij de ‘voorbelasting’. Op die manier kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, op het moment dat je btw-aangifte doet.

Let op: gaat het daadwerkelijk om zakelijke uitgaven? Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. De Belastingdienst zal in de gaten houden of je niet fraudeert, als je wel voorbelasting terugvraagt, maar aan de andere kant (een kwartaal lang) geen omzet maakt.

klik hier en lees het volledige artikel