Met deze 6 stappen word je productiever

Met deze 6 stappen word je productiever
3 jaar geleden
Gepost in Tips

Werk gedaan krijgen, we willen het allemaal. Toch krijgt de een meer gedaan dan de ander in dezelfde tijd. Hoe kan dit?

Iedereen kent het: je hebt een to-do-lijst met taken in je hoofd voor een dag, maar je krijgt ze niet allemaal uitgevoerd. Op het eind van de dag houd je een lichtelijke werkkater over. Waarom is het je niet gelukt om alles uit te voeren? Natuurlijk kan het ermee te maken hebben dat je te veel taken op je lijstje hebt gezet.

Wat echter ook kan, is dat je niet slim met je tijd om bent gegaan. Fast Company-redacteur Stephanie Fozza schreef eerder dit jaar een interessante lijst met zes stappen om je productiviteit op een dag te verhogen. Ze keek naar wat succesvolle mensen doen om zichzelf zo productef mogelijk te maken. Immers: topleiders als Bill Gates en Tim Cook hebben dagelijks te maken met drukke schema's. Hoe vinden ze de structuur om hun dagen zo productief mogelijk door te gaan? Fozza kwam tot de volgende tips.

1. Begin je dag met een vaste routine

Het is handig om dagen, voor zover dat kan, op een vaste wijze te beginnen. Door consistentie en routine komen succesvolle mensen snel in hun workmode terecht. Een voorbeeld is serie-ondernemer Gary Vaynerchuk, die iedere ochtend om 6 uur opstaat, het nieuws en zijn social media op zijn computer checkt en vervolgens naar de sportschool gaat. Daarna spendeert hij even met zijn familie om vervolgens naar de eerste vergadering te gaan. Op dat moment draaien zijn hersenen al op volle toeren.

2. Richt je op belangrijk werk

Er zijn twee soorten werk, waar je je als ondernemer op kunt richten: de belangrijke en de urgente taken. Bij urgent werk ben je bezig met het blussen van vuurtjes, terwijl het belangrijke werk je business kan innoveren op de lange termijn. Het is aan te raden om je op die belangrijke taken te richten.

Neem bijvoorbeeld vastgoedondernemer Gary Keller. Ieder jaar bepaalt hij welke belangrijke taak hij dit jaar moet uitvoeren. Vervolgens spendeert hij de eerste vier uur van iedere werkdag aan deze taak. Hij heeft zijn bedrijf erdoor laten groeien, en wist ermee tijd vrij te maken om boeken te schrijven. Het draait - kort gezegd - om het elimineren van de bijzaak.

> Lees het volledige artikel