Met deze 5 tips leer je beleggen

Met deze 5 tips leer je beleggen
4 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Op je spaarrekening staat je geld in deze roerige tijden wel veilig, maar door de lage spaarrente en de inflatie laat het rendement op je spaargeld wel te wensen over. Als je dan op zoek gaat naar een andere manier om rendement te behalen op je spaargeld, dan is beleggen waarschijnlijk één van de eerste mogelijkheden die je te binnen schiet. Logisch, want door je geld te beleggen, kun je je vermogen laten groeien. Wil je zelf aan de slag met beleggen en kun je nog wel wat hulp en tips gebruiken? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we je 5 tips voor beleggen.

1. Wees je bewust van de risico's
Aan beleggen zijn risico’s verbonden, dat is tijdens deze coronacrisis duidelijk aan de beurskoersen te zien. Na iedere beurscrash zijn er echter ook weer kansen. De koersen staan na de crash aanzienlijk lager en op basis van koersbewegingen uit het verleden zou je mogen verwachten dat de beurzen zich op de langere termijn weer (geleidelijk) zullen herstellen.

2. Begin bij de basis
We raden je aan om het zo simpel mogelijk te houden als je net gaat beleggen. Laat die ingewikkelde (en riskante) futures en turbo’s nog maar even achterwege. Gewone aandelen zijn al complex genoeg in veel gevallen. Of wees nog slimmer: laat je geld door experts beleggen. Zoals via de Kendu beleggingsapp. Je kunt daar al beginnen met beleggen met een eerste inleg van €50.

3. Wees verstandig: beleg niet met al je geld
Het is niet verstandig om geld te gaan beleggen dat je in feite ook ergens anders voor nodig hebt. Als de beurs of aandelenkoers instort, is een groot deel van je geld weg. Beleg daarom alleen met geld dat je 'over' hebt. En ga zeker niet beleggen met geleend geld, want daarmee kun je dubbel in de problemen komen.

4. Richt je blik op de lange termijn
Niet alles gaat goed als je gaat beleggen. Het belangrijkste is dan ook dat je niet direct in paniek raakt wanneer dat gebeurt. Net als beleggingsgoeroe Warren Buffet moet je beleggen voor de langere termijn. In dat geval heb je meestal tijd genoeg om eventuele tegenvallers goed te maken. Zelfs als je voor wat meer risicovolle beleggingen kiest.

5. Zorg voor kansenspreiding
Het is nooit verstandig om op één paard te wedden. Ga dus niet voor één belegging, maar spreid je kansen en zo ook je risico's. Dat scheelt je veel stress op het moment dat de koersen dalen. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een wat kleiner bedrag in te leggen.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.