Met deze 4 tips leer je creatiever, slimmer én efficiënter werken

Met deze 4 tips leer je creatiever, slimmer én efficiënter werken
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Tips

"Non-stop bezig zijn met je smartphone of computer maakt passiever, dommer en minder productief." Dat stelt neuropsychiater en professor Theo Compernolle, die ons brein weer creatiever, slimmer én efficiënter wil maken door enkele slechte gewoontes om te keren.

"Onze hersenen worden gegijzeld door hyperconnectiviteit en multitasking", stelt Compernolle in Het Laatste Nieuws. "Elk zogenaamd 'verloren moment' zijn we bezig met onze smartphone, tablet, laptop, wat ons brein van 's morgens vroeg tot 's avonds prikkelt. We denken zo productief te zijn, maar in realiteit zijn we dat absoluut niet. Het is zelfs schadelijk voor de ontwikkeling van je kennis en inzichten, én het betekent de doodsteek voor je creativiteit."

Iets wat maar weinig mensen kunnen ontkennen. Want geef toe: op welke momenten van de dag ben je het creatiefst? "Als ik mensen deze vraag stel tijdens coachings krijg ik te horen dat ze tijdens het joggen, onder de douche of in bed plots inzichten of hun creatiefste ideeën krijgen. Níet terwijl ze aan het werk of online zijn."

Controle bewaren

Toch zou het unfair zijn om de moderne informatie- en communicatietechnologie als grote schuldige aan te wijzen. "Het is de manier waaróp we deze geweldige gereedschappen gebruiken, die ons brein vertroebelt", zegt Compernolle. "De hele dag door multitasken is enorm inefficiënt. Constant en snel dingen tussendoor doen, is de grootste vijand van onze hersenen. Wij hebben van e-mail, sociale media, games en nieuws 'massaverstrooiingswapens' gemaakt die onze intellectuele productiviteit, creativiteit en welzijn vernietigen. Gelukkig kunnen we die perfect onder controle houden en in ons voordeel gebruiken om wél creatiever en productiever door het leven te gaan."

Klik hier en lees het volledige artikel