Meer opdrachten met een sterke eerste indruk

Meer opdrachten met een sterke eerste indruk
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
10 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

Als zzp’er wil je doorlopend over voldoende opdrachten beschikken. Misschien is dat voor jou geen probleem, maar het is ook mogelijk dat je veel moeite moet doen om nieuw werk binnen te halen. In het laatste geval is het verstandig om eens goed na te denken over de eerste indruk die je maakt op potentiële opdrachtgevers. Want stel je voor dat kleine aanpassingen jou veel meer succes brengen?

Het belang van een eerste indruk

In de prehistorie was het vormen van een eerste indruk een kwestie van leven of dood. Een onbekend persoon moest je snel kunnen inschatten. Ga je vechten of vluchten? Of samenwerken? Bij een eerste ontmoeting reageren we tegenwoordig nog steeds op dezelfde manier. Weliswaar (deels) onbewust, maar dat maakt niet uit. Met een sterke eerste indruk kun je scoren.

Maak je een slechte eerste indruk omdat een negatief aspect direct naar voren komt? Dan heb je een probleem. Negatieve aspecten blijven namelijk langer hangen. De Nederlandse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk beschrijft dit in haar boek ‘De eerste indruk’. Iemand zal veel positieve eigenschappen van je moeten ervaren voor het negatieve verdwijnt.

Klik hier en lees het volledige artikel