Meer ondernemers in geldnood ondanks economische meewind

Meer ondernemers in geldnood ondanks economische meewind
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Financieel

Hoewel de economie groeit, is het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen in het eerste kwartaal van 2018 toegenomen. Een kwartaal eerder steeg het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op bijstandsverlening al met vijftien procent.

Die stijging zet in het eerste kwartaal van dit jaar door met ruim drie procent. Daarmee is een duidelijke trendbreuk zichtbaar: sinds 2013 daalde het aantal ondernemers met geldproblemen geleidelijk.
Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het IMK beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal faillissementen. Het IMK verwacht dan ook komend half jaar meer faillissementen.

Klik hier en lees het volledige artikel