Letselschade door toedoen van iemand anders, wat te doen?

Letselschade door toedoen van iemand anders, wat te doen?
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Wanneer je letsel hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, of met andere woorden: waar iemand anders aanspraak voor is, dan kan je een schadeclaim indienen bij de tegenpartij en vergoeding voor letselschade ontvangen. Het is een ingewikkeld proces, het is dus verstandig om een jurist in te schakelen om je hierin te begeleiden.

Wat is letselschade

Zodra je letsel hebt opgelopen waar iemand anders aansprakelijk voor is, kan je een schadeclaim indienen en een vergoeding ontvangen. Wanneer we het hebben over letselschade, dan hebben we het over de lichamelijke en psychische schade die je oploopt na bijvoorbeeld een verkeers- of bedrijfsongeval, of na een medische fout. Soms is de schade heel gering, maar alsnog kan je de rest van je leven last en hinder ondervinden als direct gevolg van deze gebeurtenis.

Materiële en immateriële letselschade

Letselschade kan bestaan uit verschillende materiële kosten kosten, zoals:

  • Het verlies van inkomsten
  • Medische kosten die de verzekeringsmaatschappij niet vergoedt
  • Noodzakelijke aanpassingen aan uw woning
  • Hulp bij het huishouden of onderhoud aan uw woning.

Maar, er kan ook sprake zijn immateriële letselschade. Denk bijvoorbeeld maar eens aan verdriet, pijn, slaapstoornissen en misschien het verlies van levensvreugde als gevolg van de nare gebeurtenis. In het geval van immateriële letselschade spreken we over smartengeld.


Wat kun je doen bij letselschade

Ben je slachtoffer en meen je aanspraak te kunnen maken op een vergoeding voor letselschade, dan is de eerste stap het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van de schade. Wanneer we het hebben over “Aansprakelijk voor de letselschade” bedoelen we daarmee hetzelfde als “verantwoordelijk voor de letselschade”. We kijken daarbij niet naar de intentie. Ook wanneer iets niet bewust of per ongeluk is gebeurd, kan men aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane letselschade.


Wie betaalt de letselschade

De belangrijkste vraag bij letselschade is de aansprakelijkheid. Door te bepalen wie er aansprakelijk is, bepalen we wie er verantwoordelijk is en wie dus de schade moet vergoeden. Wie er precies aansprakelijk is voor de letselschade hangt nauw samen met de situatie waarin de letselschade is ontstaan. Is er sprake van een verkeersongeval dan is de veroorzaker hiervan vaak verantwoordelijk. In het geval van een bedrijfsongeval is het bedrijf meestal aansprakelijk.


Schadevergoeding letselschade

Je kan aanspraak maken op een letselschadevergoeding voor verschillende zaken. Wellicht zelfs voor zaken waar je in eerste instantie zelf niet over na hebt gedacht. Je hebt mogelijk niet alleen recht op een vergoeding voor reeds gemaakte kosten en in de toekomst te maken kosten, maar wellicht is er ook nog eens sprake van psychisch leed en kan je aanspraak maken op smartengeld. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met een letselschadebureau. Een jurist met kennis van zaken kan namelijk goed adviseren over de letselschadevergoedingen waar mogelijk aanspraak op kan worden gemaakt.


Hoogte van de schadevergoeding

De hoogste van het letselschade bedrag is afhankelijk van de geleden schade. Er zijn veel verschillende schadeposten die de uiteindelijke hoogte van het bedrag bepalen. Niet iedere advocaat kan een letselschadevergoeding goed berekenen. Daarvoor kan je het beste terecht bij een letselschade specialist.