Let op deze vermogenstips als je een erfenis krijgt

Let op deze vermogenstips als je een erfenis krijgt
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Financieel

Een erfenis bestaat lang niet altijd uit een huis, een kunstcollectie of een som geld. Je kunt ook met stevige schulden te maken krijgen. Wat zijn dan je opties? Wie geen risico’s wil lopen kan het best beneficiair aanvaarden. Dat schrijft het AD.

Films en series weten het altijd eenvoudig voor te stellen: de notaris roept de familie bijeen en leest een tekst uit een klein kistje voor, of toont een videoboodschap van de overledene. Vervolgens worden de bezittingen en het kapitaal verdeeld, wat leidt tot blijdschap of ophef en familieruzies. In werkelijkheid is het afwikkelen van een erfenis vaak tijdrovend, en niet zonder kosten. Bovendien weet je niet altijd wat je erft. Dat kunnen ook onbetaalde rekeningen zijn. Wat te doen?

1. Weigeren of aanvaarden?
,,Je kunt een erfenis weigeren’’, zegt Klazien van Zwieten, oud-kandidaat-notaris. ,,Dan word je voor de wet geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. Maar tussen zuiver aanvaarden en weigeren bestaat nog een derde optie: beneficiair aanvaarden. Dat betekent dat je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden als er meer schulden dan bezittingen zijn.’’

Klik hier en lees het volledige artikel