Les 1: werk nooit op het strand

Les 1: werk nooit op het strand
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Interviews

Digitale nomaden. Om echt te werken terwijl je reist, heb je meer nodig dan alleen wifi. Freelance journalist Charlotte van ‘t Wout deed het een half jaar en vertelt wat zij leerde.

De apen stoppen niet met krijsen. Ik heb een belangrijk werktelefoontje, en de enige plek waar ik bereik heb is tot woede van de apen bij hun tempel. „Sorry, er is wat achtergrondlawaai”, zeg ik door de telefoon, terwijl ik oogcontact met de aap vermijd. Ik druk mijn notitieblok tegen een palmboom en maak aantekeningen. „Duidelijk. Ik maak een offerte en die stuur ik door.” Maar er komt geen antwoord. Mijn bereik is weggevallen. Voor de zoveelste keer hier op Bali.

Ik ben een ‘digital nomad’. Dat is een term voor mensen die geen vaste werkplek nodig hebben om te kunnen werken, en daarom reizen en werken tegelijkertijd. Als je voor je werk alleen een laptop, telefoon en internet nodig hebt (digital), en je dat overal op de wereld kunt doen (nomad) kun je jezelf een ‘digitale nomade’ noemen. Ik werkte het afgelopen half jaar als freelance journalist bijvoorbeeld in Singapore, Thailand, Amerika, Bali en Japan. Tijdens het reizen bleef ik werken voor mijn Nederlandse opdrachtgevers, ongeacht waar ik was: de ene week typte ik vanuit een rieten hutje in het noorden van Thailand, een maand later schreef ik mijn stukken vanuit een appartement in San Francisco, weer een paar weken later was dat vanuit een wolkenkrabber in Tokio. Lees verder..