Lendahand biedt crowdfunding in ontwikkelingslanden

Lendahand biedt crowdfunding in ontwikkelingslanden
7 jaar geleden
Gepost in Crowdfunding

Investeringsplatform Lendahand biedt met crowdfunding een financiële oplossing voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Na de Filipijnen starten ze nu ook met projecten in Colombia. 

Het micro-krediet concept via crowdfunding, volgens de organisatie ‘Lendahand’ is het een groot succes. Sinds begin deze zomer biedt het investeringsplatform Nederlanders de mogelijkheid te investeren in kleine, succesvolle ondernemingen op de Filipijnen. Negentien projecten werden daarmee succesvol gefinancierd. Daarom start Lendahand vanaf vandaag ook met leningen aan Colombiaanse ondernemers. Dat kleine, startende ondernemers in ontwikkelingslanden het moeilijk hebben met het vinden van financiering is bekend. Reguliere banken in ontwikkelingslanden zijn vaak niet goed in staat om de risico’s te beoordelen van leningen aan dit soort kleine bedrijfjes. Ze werken voor kleinere leningen vaak met een vast kredietbeoordelingsproces en stellen standaard administratieve eisen aan alle klanten. Hier kunnen veel kleine ondernemers niet aan voldoen. Zo ontbreekt er vaak een formele boekhouding of kunnen de ondernemers geen door een onafhankelijk accountantsbureau goedgekeurde jaarrekening overleggen. Zo komen ze niet voor een bankkrediet of microkrediet in aanmerking, terwijl ze wel aantoonbaar succes hebben. Lendahand wil juist voor dat midden segment een financiële oplossing bieden.

Bogota

Een voorbeeld van zo’n onderneming uit Colombia die een lening via het Lendahand platform aan probeert te trekken is timmermanswerkplaats “San Rafael” van Ana Delia Suarez Cruz in de omgeving van hoofdstad Bogota. Ze leerde het vak van haar man en ze werken al 20 jaar in dezelfde buurt. Ze maken deuren, kasten en meubels. Om hun lopende contracten te kunnen uitvoeren hebben ze een lening nodig van EUR 7.600 als werkkapitaal. Ook Daniel Serrano zoekt investering voor zijn levensmiddelen winkel. Van huis uit leerde hij het bereiden van kaas, mais en yuca uit de Valle de Cuaca. Acht jaar geleden begon hij met zijn bedrijf in Bogotá. Hij bereidt het eten en verkoopt het in zijn winkel en via andere locaties in de stad. Hij zoekt een lening van €3.400,00.

Groeiende markt 

Crowdfunding lijkt een goede oplossing voor dit soort ondernemingen. Er zitten voordelen voor de ondernemer maar ook voor de investering aan. Die krijgt namelijk 3% rente rendement op zijn lening die in termijnen van zes maanden krijgt terugbetaalt. De minimale inleg is €50 en je kunt het project zelf uitkiezen op de site. Alhoewel Lendahand geen garanties kan doen is er nog geen enkel geval geweest waarin een investeerder zijn geld niet heeft teruggekregen. Lendahand heeft zodanige maatregelen getroffen dat de kans dat je je geld niet terugkrijgt heel klein is. Lendahand biedt alleen leningen aan in succesvolle ondernemingen met een aantoonbaar track record. Tevens selecteert Lendahand alleen lokale partners die gespecialiseerd zijn in het financieren van dergelijke kleine ondernemingen (SMEs) en die tevens zelf solide financiële reserves hebben. Als een onderneming niet (tijdig) terugbetaalt, wordt u terugbetaald uit de reserves van de lokale partner. Colombia is daarbij een snel groeiende markt met een hoop potentie.