Leapfunder wil crowdfunding succes in Nederland herhalen

Leapfunder wil crowdfunding succes in Nederland herhalen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Startups

Leapfunder, het crowdfunding platform voor bedrijfsfinanciering doet het geheel anders: een Leapfunder investering is een investering in een convertibele note (converteerbare obligatie) die uiteindelijk wordt omgezet in gecertificeerde aandelen. de investeerder verstrekt een (kortlopende) lening. Pas op een door de startup te bepalen moment, bijvoorbeeld een financieringsronde door een grootbeleggers of bij een overname, wordt de lening omgezet in een aandelenbelang. Eerder niet, want bij een start-up is het lastig de waarde van een aandeel te bepalen.

Crowdfunding is hot, hip en vooral booming. Verscheidene startups zetten crowdfunding met succes in voor de financiering van projecten. Met crowdfunding geef je the crowd de mogelijkheid om op een hele directe en duidelijke manier een bijdrage te leveren en betrokken te zijn. Daarnaast is het natuurlijk een interessante manier om (een deel van) de financiering voor een project te verzamelen.

Nu banken geen kleine leningen meer verstrekken is crowdfunding voor startende ondernemers een interessant alternatief als het gaat om een lening. Het Nederlandse Leapfunder is voorzover we weten de eerste partij die startups de instrumenten aanreikt om met converteerbare obligaties geld op te halen. Initiatiefnemer Tienko Rasker vertelt vanaf de Amsterdamse burelen van Rockstart – broedplaats voor startups – hoe het werkt.

Risico van een investering

‘Probleem is dat je in een vroeg stadium niet weet wat de waarde is van het bedrijf, waardoor je het risico loopt te weinig aandelen te krijgen voor je investering. Na ongeveer een jaar weten we wel wat het bedrijf waard is. Want als het goed gaat, stapt een grote investeerder in die de waarde van de startup vaststelt. Als niemand instapt komt er een taxatie door een deskundige. Natuurlijk krijg je de aandelen met een korting, want je bent eerder ingestapt en hebt veel risico genomen. Bovendien krijg je aandelen voor de rente op de lening.’

Vanzelfsprekend behalen niet alle goede crowdfunding intiatieven de echte 'bedrijfsstatus'. Sommige sneuvelen in de kinderschoenen. Dat is meteen het grootste risico dat een investeerder neemt. De rol van Leapfunder is om een platform te bieden dat de transacties heel laagdrempelig maakt, vanzelfsprekend tegen een vergoeding. Deelnemende startups krijgen software om op de site te plaatsen, waarmee investeerders zich kunnen aanmelden. Ook levert het bedrijf de juridische documentatie. Een gang naar een advocaat of notaris, zoals bij de verkoop van aandelen, is dus niet nodig – vandaar de lage kosten. Dit alles maakt dat ook het publiek kan participeren in startende ondernemingen. ‘Een investeerder met 5000 euro stuurde je eerst weg, dat hoeft nu niet meer.’

Compliance met complexe regelgeving

Bovendien geeft het Leapfunder-model volgens Rasker de onderneming een steun in de rug bij het volgen van de spelregels. Compliance is door de complexe regelgeving tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid, de verenigbaarheid van transacties met bijvoorbeeld de Wet op het Financieel Toezicht vereist een professionele aanpak. ‘Wij helpen de onderneming alles goed en betrouwbaar uit te voeren.’

Dit soort initiatieven moeten de Nederlandse startupscene versterken. ‘Er is hier veel talent’, zegt Rasker. ‘Er is geen reden dat Google niet in Nederland is begonnen. Ik denk dat we veel meer potentieel hebben dan we denken. Maar er is niet veel ervaring met startups. Vraag is hoe je de juiste mensen bij elkaar brengt. Daar worden we steeds beter in.’ Hoe eenvoudig het principe het ook lijkt, toch zitten er aan convertible notes haken en ogen, voor zowel voor de startup als de investeerder. Het hangt helemaal van de leenovereenkomst af of de transactie voor de investeerder wel verantwoord is, nog los van de inschatting van de kansrijkheid van de onderneming. Startups krijgen weliswaar een model voor uitgifte van de obligaties maar de precieze inrichting ervan kiezen ze zelf.

"We hebben veel meer potentieel dan we denken, maar er is niet veel ervaring met startups." - Tienko Rasker

Investeerders zullen zich daarin moeten verdiepen om een afgewogen beslissing te kunnen maken. En zulke converteerbare leningen zijn geen eenvoudige kost voor de gemiddelde particulier. Zo zul je de rente op de lening en de korting die je krijgt bij de conversie naar aandelen, op waarde moeten schatten. Bovendien moet je je afvragen of er een zogeheten value cap is op de waardering van de aandelen bij conversie, waarmee je een minimum percentage van de aandelen verwerft. Als een grote investeerder het bedrijf veel hoger waardeert dan de cap, krijg je als vroege investeerder zo veel meer aandelen voor hetzelfde geld dan de venture capital-partij. Je hebt al gauw een adviseur nodig om dit soort zaken te doorgronden.

Groot voordeel voor ondernemers van de nieuwe vorm van financiering is dat ze volledige controle over het bedrijf houden, omdat ze in eerste instantie geen aandelen verkopen. En het is zoals gezegd goedkoop om de transacties te doen. Maar voor startups geldt dat er aan converteerbare obligaties allerlei risico’s zitten; reden dat veel experts zeggen dat het erg van je financieringsbehoefte en specifieke situatie afhangt, of dit wel een goede keus is.