Kredietverzekeringen, wat moet je weten?

Kredietverzekeringen, wat moet je weten?
4 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Deze week in onze blog: Kredietverzekeringen, wat moet je weten? “Uit onze administratie is gebleken dat de volgende factuur/facturen nog niet is/zijn betaald.” Komt dit je bekend voor? Betalingen van klanten niet ontvangen? Waarom zou je dit risico aangaan, terwijl je dit risico ook zou kunnen mijden? Door een kredietverzekering af te sluiten, weet je zeker dat je jouw geld terugkrijgt. Wilt je weten hoe? U leest het in deze blog.

Kredietverzekeringen, wat zijn dat?

Stel dat je een factuur stuurt naar jouw klant, maar geen betaling ontvangt. Om te voorkomen dat je jouw geld nooit meer krijgt, kun je een kredietverzekering afsluiten. Jouw verzekeraar zal dan het geld aan je betalen. Let op: het afsluiten van een kredietverzekering heeft enkel nut als je zakelijke klanten hebt.

Wat voor soorten kredietverzekeringen zijn er?

Er zijn een aantal soorten kredietverzekeringen, waar je de meest geschikte voor jezelf uit kunt kiezen. Ontvang je af en toe een groot bedrag van jouw klanten? Dan is de verzekering per transactie het meest geschikt voor jou. Heb je een bepaalde klant van wie je vaak een groot bedrag ontvangt? Dan kun je het beste kiezen voor de verzekering per debiteur.
Ben je een ondernemer die internationaal handelt? Dan past een kredietverzekering per land het beste bij je. Zou je toch liever willen gaan voor een volledig pakket? Dat kun je het beste kiezen voor een omzetverzekering. Jouw hele omzet wordt hierbij gedekt tegen alle klanten die niet betalen.

Wat zijn de kosten van een kredietverzekering?

Voor een kredietverzekering betaal je een premie over jouw omzet. Zoals vermeld, zijn er diverse soorten kredietverzekeringen. De premie die je betaalt over de kredietverzekering, hangt dan ook af van de soort verzekering die je hebt gekozen. Bij het bepalen van de premie kijkt de verzekeringsmaatschappij onder andere naar:

  • omzetvolume
  • aantal debiteuren
  • het gedekte percentage bij schade-uitkering
  • vestigingsland van de debiteuren
  • de hoogte van uw eigen risico

Waar moet je je aan houden?

Een verzekeraar zal je niet zomaar een verzekering aanbieden. Je moet als verzekerde een aantal verplichtingen nakomen. Om hier een aantal voorbeelden van te noemen: er is sprake van een kredietlimiet die door de verzekeraar wordt gehanteerd en je moet duidelijke afspraken te maken met jouw afnemer over onder andere de betalingsvoorwaarden. Ook dient je jouw verzekeraar zo spoedig mogelijk te informeren als jouw afnemer niet op tijd betaalt.

Waar kun je aankloppen voor het aanvragen van een kredietverzekering?

Er zijn diverse commerciële aanbieders van kredietverzekeringen. Daarnaast bieden ook banken vaak een kredietverzekering aan en zijn er ook brancheverenigingen bij wie je terecht kunt.

Exportkredietverzekering

Bij bijvoorbeeld grote transacties of bij landen die minder stabiel zijn, kan het weleens voorkomen dat een exportkredietverzekeraar geen dekking kan bieden. Een optie voor jou in dit geval is om de exportkredietfaciliteit van de Nederlandse staat te bekijken. Via deze weg kun je je dan laten verzekeren. Bekijk de website Rijksoverheid.nl voor meer informatie hierover.

Tot slot

Wil je meer inzicht over je openstaande debiteuren? Of zou je hier graag advies over willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! SFAA helpt je graag om zo efficiënt mogelijk te ondernemen! Je kunt ons bellen op het nummer 020-2610723 of je kunt mailen naar [email protected].