Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, hoe maak je daar gebruik van?

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, hoe maak je daar gebruik van?
3 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Belastingvoordeel halen uit je investeringen in bedrijfsmiddelen in 2016? Onder bepaalde voorwaarden kan je gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Vanaf een investeringsbedrag van €2300 kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek. Wanneer je BTW op de investering terug kunt krijgen, dan gaat het om het aanschafbedrag exclusief BTW. Heb je geen recht op BTW-aftrek, bijvoorbeeld omdat je alleen vrijgestelde prestaties verricht, dan ga je uit van het investeringsbedrag inclusief BTW.

Berekening kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Je dient de investeringsaftrek aan te vragen in het boekjaar waarin je de belastingverplichting aangaat. Het bedrag van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. In deze tabel kan je vinden tot welk bedrag de investeringsaftrek kan oplopen. 

Heb je voor dit jaar een geïnvesteerd bedrag dat onder de €2300 zit, dan is het in veel gevallen raadzaam vóór het einde van 2016 dit bedrag te verhogen zodat je boven de €2300 eindigt. Het zal je wellicht verrassen, maar je kunt dan 28% van het totale bedrag aftrekken! Waar een aftrek van minstens €644 (2301 x 28%) mee gepaard gaat.

Let op! Omgerekend betekent dit dat je voor 2016 in absolute waarde vanaf €1656 (2300 – 644) beter net boven de €2300 kunt zitten! Daarnaast is het handig om erbij stil te staan dat het mogelijk is om een investering dit jaar al te doen in plaats van volgend jaar. 

Bijvoorbeeld:
Je hebt over 2016 een geïnvesteerd bedrag van €20.000 en verwacht over 2017 een bedrag van €1.000 te investeren. Je kunt dan, indien mogelijk, de investering van €1.000 beter in 2016 doen. In dat geval kan je in 2016 over een totaalbedrag van €21.000 in aanmerking komen voor de KIA, waar dit bij een bedrag van €1.000 over 2017 niet mogelijk is.

Voorwaarden kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Sommige investeringen kunnen niet in aanmerking komen voor de KIA.

  1. Het gaat dan om:Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals:
    - Woonhuizen, gronden, dieren
    - Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden
    - Effecten, vorderingen, goodwill, publiekrechtelijke vergunningen
  2. Bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur of verbruik in het buitenland.
  3. Transacties tussen een lichaam en personen of rechtspersonen (bijvoorbeeld bv’s en nv’s) die voor ten minste een derde deel een belang hebben in dat lichaam. Als je bijvoorbeeld aandeelhouder bent van een bv en je verkoopt een bedrijfsmiddel aan de bv, dan heeft de bv geen recht op investeringsaftrek.

Daarnaast moet elke individuele investering minimaal €450 (exclusief BTW) bedragen.

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Of wil je meer weten over aftrekposten voor uw onderneming? Klik dan hier of neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723.