Kernachtig schrijven doe je met de omgekeerde piramide

Kernachtig schrijven doe je met de omgekeerde piramide
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Tips

Anne surft naar de website van het energiebedrijf en zoekt naar antwoorden. Ze scant de tekst. Pas in de derde alinea leest ze het antwoord op haar vraag. “Zeg dat dan meteen”, zegt ze en klikt de pagina weg. Lang niet elke lezer is net zo geduldig als Anne. Je boodschap kan zomaar verloren gaan. Hoe voorkom je dat? Door te schrijven volgens het principe van de omgekeerde piramide. Een principe dat je bij verschillende soorten teksten kunt inzetten. Zoals webteksten, direct mailings en e-mails.

Met de deur in huis vallen, dat is schrijven volgens de omgekeerde piramide. Je begint met de kernboodschap die je vervolgens in de rest van de tekst verder uitwerkt. Wat in het brede bovendeel van de piramide staat, is essentieel. Hoe verder je leest in het artikel, hoe minder belangrijk de informatie wordt.

Piramideschrijven is omdenken. Je neemt niet als uitgangspunt wat jij wil zeggen, maar wat je lezer wil weten. Best verfrissend en logisch als je erover nadenkt, toch?

Beeldscherm lezen

Schrijven volgens de omgekeerde piramide is uitermate geschikt voor websites. Vaak wordt er namelijk van uitgegaan dat lezers bovenaan een artikel nog geïnteresseerd en geconcentreerd zijn. En dat ze hun interesse en concentratie verliezen naarmate ze verder lezen. Dit geldt vooral voor teksten op een beeldscherm. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind deze over het algemeen inspannender om te lezen dan teksten op papier.

Klik hier en lees het volledige artikel