Kantoorruimte voor startups: overwegingen en tips

Kantoorruimte voor startups: overwegingen en tips
2 jaar geleden
Gepost in Leegstand

Een kantoor hoort bij jouw onderneming te passen dat is erg belangrijk. Startups lijken hier al helemaal veel waarde aan te hechten. Het kan erg moeilijk zijn om een geschikt kantoor te vinden. Juist daarom is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt aan welke eisen jouw kantoor dient te voldoen. De kans is echter aanwezig dat het lastig is een kantoorruimte te vinden die aan alle eisen voldoet. In zo’n geval is het van belang de juiste afweging maken en prioriteiten te stellen. Maar wat zijn nou precies de eisen die je aan je kantoor moet stellen en hoe kun je tot een juiste beslissing komen?

Imago overwegingen

Het imago van je bedrijf moet vertaald worden in de uitstraling de kantoorruimte heeft. Wanneer dit het geval is zal het kantoor bijdragen aan de identiteit en het imago verder versterken. Zowel voor werknemers en potentiële werknemers als zakenrelaties en klanten. Wanneer je een hip en jong bedrijf bent breng je dit niet goed over als je in een saai en oud pand gaat zitten. Probeer dan juist een hip en jong kantoor te creëren. Dat kan overigens heel goed in een oud kantoorgebouw. Weten hoe? Lees het hier.

  • Het uiterlijk van het kantoorgebouw
  • De stad/buurt
  • Welke bedrijven er gevestigd zijn
  • De inrichting en indeling
  • Het formaat
  • De parkeergelegenheid

Voorzieningen

Naast deze zaken die van invloed zijn op het imago is het essentieel om te kijken aan welke eisen de voorzieningen in de kantoorruimte minimaal moeten voldoen. Organisaties die een sterke focus op online hebben zitten het liefst op een sterk telecommunicatienetwerk. Bedrijven die juist veel opslag en vervoer verwachten vestigen zich liever aan de rand van een stad. Zijn er belangrijke eisen? Dan vallen er gegarandeerd een aantal locaties af. Breng daarom goed in kaart welke voorwaarden het zwaarst wegen en houdt daar rekening mee.

De stad zelf is ook erg belangrijk als je kijkt naar de voorzieningen en eigenschappen. Iedere stad . Zo heeft Rotterdam de grootste haven van Europa en is daarom aantrekkelijk voor bedrijven die veel vracht vervoeren. Schiphol is juist handig als je veel internationaal reist of zakenrelaties in het buitenland hebt die regelmatig langskomen.

Bereikbaarheid

Natuurlijk is de bereikbaarheid van je kantoor belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten en werknemers. Een centrale ligging is niet altijd nodig, wanneer er een goede infrastructuur aanwezig is kan dat voldoende zijn. Probeer eerst een inschatting te maken wat het belangrijkst is, bereikbaarheid voor klanten of medewerkers. Soms reizen deze namelijk totaal anders. Een parkeerplaats en ligging aan een grote weg is bijvoorbeeld totaal irrelevant als je werknemers allemaal met het OV reizen en er slechts sporadisch ontvangen worden. In dat geval wil je liever een locatie met goede OV voorzieningen. 

Kosten

Tot slot spelen de kosten natuurlijk ook een substantiële rol. Als startup is een kantoorruimte snel te duur en toch wil je op een goede locatie zitten. Met name in grote steden, zoals bij kantoren in Rotterdam en Amsterdam kunnen de prijzen flink oplopen. Soms is het dan nodig om een compromis te sluiten of bijvoorbeeld tijdelijk huren bij een leegstandsbeheerder. Er zijn een aantal punten die je kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. 

Toch lastig? Schakel dan hulp in!

Als startup is er meestal niet veel kennis in huis met betrekking tot het huren van een kantoorruimte. Dat is niet zo vreemd, want je hebt nog niet zo lang een bedrijf. Aarzel daarom niet om advies in te winnen. Waar? Bij ondernemers in je netwerk, online kantoorruimte bemiddelaars of een makelaar (hier hangt flink een prijskaartje aan).

Bron: Flexas.nl