Kantoorruimte verbouwen? Wat kan wel en wat niet?

Kantoorruimte verbouwen? Wat kan wel en wat niet?
4 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als startup breng je waarschijnlijk veel tijd door achter je computer. Of dit nu in een kantoor of thuis is: een fijne werkplek is essentieel voor het succes van je bedrijf. De ruimte waarin je werkt heeft namelijk op meerdere manieren invloed op je. Waar kantoren vroeger vooral functioneel en zeer basic waren, weten we tegenwoordig wel beter. Een kantoor heeft invloed op je gemoedstoestand en daarmee op de productiviteit, samenhorigheid.

Dat is eigenlijk wel logisch, want des te aantrekkelijker en aangenamer je kantoor des te meer plezier heb je op kantoor. Het is dan heerlijk om naar kantoor te gaan en hierdoor is het mogelijk meer werk te verzetten. Vanwege deze reden hechten bedrijven steeds meer waarde aan het uiterlijk en de inrichting van hun kantoor, maar wat mag er nu eigenlijk allemaal verandert worden in het kantoor? Dat hangt af van het type kantoor dat je hebt.

Thuiskantoor

In principe kun je in een kantoor aan huis natuurlijk alles veranderen wat je wilt. Hier maakt het vooral uit of je een huurhuis of koophuis hebt. Een huurhuis moet na afloop weer teruggebracht worden naar originele staat of afstemmen op de volgende huurder. Bij een koophuis kun je bijna alles aanpassen, rekening houdend met het bestemmingsplan en het feit dat je niet zomaar commerciële uitingen aan de buitenkant van de woning mag weergeven.

Werkplek in een coworking space

Als je een flex-/werkplek gaat huren in een coworking space hoeft er meestal niets aangepast te worden, deze ruimtes zijn al mooi aangekleed. De mogelijkheden zijn ook zeer gering, want de ruimte is over het algemeen al ingericht. Op deze open kantoorvloer zijn ook diverse ondernemers van verschillende bedrijven actief. Bovendien zit je bij sommige coworking spaces niet altijd op dezelfde plek. Aanpassingen doen is daarom nagenoeg onmogelijk.

Huur kantoorruimte

Als huurder van een kantoorruimte zijn er twee verplichtingen essentieel om na te komen. Het betalen van de huur en zorgvuldig omgaan met de ruimte. Het kantoor mag niet zomaar beschadigd worden of onzorgvuldig gebruikt worden, waardoor er schade ontstaat die niet onder gewone slijtage valt.
Wil je wel iets slopen of aanpassen? Hiervoor is het nodig om toestemming te vragen aan de verhuurder. Gebeurt dit niet is het risico groot dat je alle herstelkosten moet betalen of zelfs het kantoor kwijtraakt. Grote blijvende aanpassing moeten altijd pas na goed overleg uitgevoerd worden. Zomaar een keuken plaatsen of een muur doorbreken is dus geen optie.

Wat zegt de wet hierover?

De wet stelt dat een huurder niks aan een ruimte mag wijzigen, tenzij het veranderingen zijn die zonder kosten ongedaan kunnen worden gemaakt (artikel 7:215 BW). Wil een huurder wel blijvende veranderingen aanbrengen aan de ruimte, dan zal deze eerst toestemming moeten vragen bij de verhuurder.

Een monumentaal kantoorpand

Bij monumentale kantoorpanden is het nog moeilijker om aanpassingen en wijzigingen te doen. Hiervoor is het nodig om naast goedkeuring van de verhuurder ook goedkeuring van de gemeente te hebben. Er moet namelijk een vergunning aangevraagd worden. Het is uit den boze om een historisch significant pand te beschadigen of verbouwen zonder toestemming. Huur je een kantoorruimte in een oude historische stad? Zoals een kantoor in Amsterdam, Utrecht of Breda, dan is het belangrijk goed op te letten of je in een monumentaal pand zit.

Overleg altijd even!

Werk jezelf niet in de problemen en kosten, zorg dat je altijd even overleg pleegt met de verhuurder. Het zou zonde zijn als er kosten gemaakt worden voor een verbouwing en dit later teruggedraaid moet worden. Het kan bovendien in je voordeel zijn om te overleggen. Verbeteringen voor het kantoorgebouw zijn ook interessant voor de verhuurder. In sommige gevallen is het hierdoor mogelijk om de verhuurder ervan te overtuigen mee te investeren in de verbouwing.