Kan een participatiemaatschappij iets voor jouw bedrijf betekenen?

Kan een participatiemaatschappij iets voor jouw bedrijf betekenen?
6 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Bijna elke jonge ondernemer kampt met een investeringsvraagstuk. Ik kom wekelijks ondernemers tegen die op zoek zijn naar investering. Soms kan een participatiemaatschappij iets betekenen. Is dit voor jou wellicht ook het geval?

Je hebt ambitieuze plannen en deze moeten gefinancierd worden, dus ga je op zoek. Je zoekt een participatiemaatschappij. Waar moet je op letten? Bij het zoeken, vinden maar vooral ook bij het binnenhouden van deze partij?

Ik geef je wat tips voor een goede samenwerking!

1. Een investeerder binnenhalen kost tijd!
Komt de bodem van jouw spaarpotje in zicht? Dan ben je niet op tijd begonnen met je zoektocht! Op zoek gaan naar een participatiemaatschappij kost namelijk tijd. Het is een intensief traject. Doorgaans duurt minimaal 3 maanden. Dus voordat je het benodigde bedrag op je rekening hebt staan ben je echt al maanden verder. Ook al ben je in onderhandeling het kan een geruime tijd duren voordat de handtekeningen onder het contract staan. Waarom? De investeerder doet natuurlijk eerst een intensieve check. Zo kijkt hij of je beweringen die in je business plan staan nauwkeurig en voert hij een due diligance uit op je financiële, juridische en fiscale situatie van je bedrijf. Advies, begin dus op tijd met je zoektocht!

2. Bemoeial of betrokken?
Je bent op zoek naar kapitaal maar met een participatiemaatschappij haal je uiteraard niet alleen kapitaal binnen. Je moet je goed realiseren dat de participatiemaatschappij met deze kapitaal injectie in jouw bedrijf ook een risico neemt. Dus is het logisch dat deze investeerder ook wat grip wil hebben op zijn investering. Ga daarom op zoek naar “iemand” die qua profiel van betrokkenheid goed bij u past. Want als een investeerder elke dag bij je over de vloer komt en jij deze beschouwt als een bemoeial dan is het op voorhand al gedoemd te mislukken! Ben je juist op zoek naar betrokkenheid en tref je iemand die alleen elk kwartaal naar de cijfers kijkt… Ook dan ben je niet geholpen. Denk dus van te voren goed na wat je zoekt naast de kapitaal injectie. Zorg voor een goede match alleen dan kun je succesvol worden!

3. Participatiemaatschappij en meerderheidsbelang
Natuurlijk wil jij als ondernemer ook echt op de stoel van de ondernemer blijven zitten, en terecht! Veel goede participatiemaatschappijen willen deze rol ook zeker niet van je over nemen en gaan daarom altijd voor een minderheidsbelang. Echter ziet het er ook wel anders uit. Als je denkt dat je met 51% aandelen kunt doen wat je wilt dan is dat niet erg realistisch. Vaak wordt er voorgesteld dat voor zwaarwegende beslissingen een gekwalificeerde meerderheid nodig is. Zeker als het gaat over zaken als het aangaan van een lening, het benoemen van bijvoorbeeld directie of het doen van grote investeringen. Ook dit zijn natuurlijk logische zaken. Staar je dus niet altijd blind op het meerderheidsbelang het zou toch ook zonde zijn als je plan niet gefinancierd wordt omdat jij die extra 5% aandelen niet af wilt staan?

4. Investeerder in de raad
Om enige controle te houden op de gedane investering eist een participatiemaatschappij vaak een rol in de raad van advies of de raad van commissarissen. Dit betekent dat ze een persoon hierin aan laten schuiven die het beste gekwalificeerd is voor jouw bedrijf. Vaak heeft dit te maken met de kennis in jouw branche of juist de ervaring in de fase van opstart waar jouw bedrijf zich in bevindt. Voor jou als ondernemer heeft dit een groot voordeel, je hebt namelijk 1 vast aanspreekpunt.

5. Onderzoek doen naar de participatiemaatschappij
Een participatiemaatschappij is selectief in wie hij investeert. Ook jij moet selectief zijn in welke maatschappij je binnen haalt. Ga op onderzoek uit. Past de maatschappij goed bij jouw behoefte? Hebben ze al eerder investeringen gedaan in jouw branche? Wat is hun gemiddelde investeringsbedrag? Im welke ondernemingsfase van een bedrijf investeren ze…. vroege fase of groeikapitaal? Als je dit allemaal hebt uitgezocht hou je een kort lijstje over met eventueel geschikte “kandidaten”. Nu kun je beginnen met benaderen.

6. Het gaat mis
Het meest gevoelige punt wat we tegen komen is het feit dat sommige investeerders de mogelijkhed willen hebben om de ondernemer te ontslaan bij aantoonbaar mismanagement. Bij een indviduele minderheidsaandeelhouder zal dat niet zo snel voorkomen, maar als het een participatiemaatschappij betreft, dan willen ze dit meestal wel opnemen in middels een clausule in de participatieovereenkomst. Wees hier niet te bang voor. De investeerder weet ook heel goed dat jij de drijvende kracht bent achter jouw bedrijf. Ontslag is echt de laatste optie. Ze hebben het vertrouwen niet voor niks getoond door in je bedrijf te investeren.

7. Exit
Er is een tijd van dat de participatiemaatschappij binnen komt maar ook een tijd dat ze er weer uitgaan. De exit. Gemiddeld ligt dat tussen de 3 en 7 jaar bij een participatiemaatschappij. Ze hopen na een bepaalde periode van aandeelhouder deze aandelen met een goed rendement te kunnen verkopen. Het mooie van een goede investeerder is dat zijn belangen grotendeels parallel lopen met de jouwe: je bent beiden gebaat bij groei van de onderneming en het creëren van waarde. Hou als ondernemer ook goed in de gaten wat de beste tijd is voor een exit!

Klik hier en lees verder