Jongerenpartijen pleiten voor verplicht pensioen voor zzp’ers

Jongerenpartijen pleiten voor verplicht pensioen voor zzp’ers
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

Verplicht pensioen voor iedereen

De overheid heeft meer tijd nodig voor de onderhandelingen over het pensioenstelsel. Dat werd vorige week duidelijk. Er is al gesproken over een verplicht zzp-pensioen, maar dat plan kon op veel kritiek rekenen van zzp’ers. Zij hebben juist voor het zzp-bestaan gekozen voor de vrijheid. Ze willen dan ook zelf beslissen of en hoeveel zij sparen voor hun pensioen.

Nu blijkt dat de jongerenorganisaties van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie toch wel iets zien in een algemene pensioenplicht die ook voor zzp’ers geldt. Zij vinden dat iedereen die belasting betaalt, verplicht pensioen zou moeten opbouwen. Daar vallen zzp’ers dus ook onder, stellen JOVD, JD, CDJA en Perspectief in een manifest dat woensdag werd gepubliceerd. Een opvallend gegeven, omdat met name de VVD en D66 juist felle tegenstanders zijn van een verplicht pensioen voor zzp’ers.

Persoonlijke pensioenpotten

De visie van de jongerenorganisaties sluit voor een groot deel aan bij het regeerakkoord. Hierin worden ook al de afschaffing van de doorsneepremie en de introductie van persoonlijke pensioenpotten genoemd, waar jongerenorganisaties ook veel belang aan hechten. Wat hen betreft zouden de plannen van het kabinet op dit gebied nog wel wat verder mogen gaan. Ze pleiten voor een aanvullende maatregel voor een algemene pensioenplicht voor iedereen die in Nederland belasting afdraagt. Ze hebben nog niet bekendgemaakt wat de hoogte van die verplichte pensioenpremie moet worden.

Klik hier en lees het volledige artikel