Jonge ondernemers vertellen wat hun valkuilen zijn

Jonge ondernemers vertellen wat hun valkuilen zijn
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Startups

Facturen die maar niet betaald worden, niet weten wat een passend uurtarief is, geen garantie op nieuwe opdrachten en dus misschien wel niet genoeg brood op de plank. Als ondernemer kom je voor flink wat onzekerheden te staan. Metro sprak drie jonge ondernemers over de valkuilen in hun nog korte carrière.

BEN JE BEWUST GAAN ONDERNEMEN?
Echt ondernemen is niet voor iedereen weggelegd, is vastgoedondernemer Mark (33) van mening. “Je begint met ondernemen als je een plan in je hoofd heb. Ik heb een broertje dood aan mensen die zeggen: ik wil ondernemer worden. Het is meer een gevolg van.” In een eerdere baan ontdekte hij gaten in het werkveld die andere partijen lieten liggen. Hij besloot daar in te springen. Als zelfstandige.

Eva (29) werkt in de film- en televisiewereld en koos er na een tijdje in dienst te zijn geweest weer voor om te ondernemen. Dat kan goed in die branche en ze ziet er wel de voordelen van in. “Je kiest bijvoorbeeld zelf je vrije dagen. Daar kan ik wel van genieten en ik maak me er minder druk om dan in het begin. Het is helemaal niet erg om twee weken geen werk te hebben, maar je moet het wel incalculeren.”

Marinka (27) is eigenaresse van het kleding en sieradenmerk MOOST Wanted. Ze begon al als jonkie met ondernemen, maar had nooit bewust het idee dat ze zelf een bedrijf wilde starten. “Toen ik merkte dat mensen wilden hebben wat ik maakte, ben ik er iets mee gaan doen. Eerst maakte ik de sieraden zelf, ik had de blaren op mijn handen staan.”

WELKE VALKUILEN KOM JIJ ALS ONDERNEMER TEGEN?
“Ik heb ontdekt dat ik een ontzettende Nederlander ben”, vertelt Mark. “Denken dat je het zelf allemaal wel kan of het even googled. Maar zo werkt het niet. De basiszaken lukken nog wel, maar als je wil groeien merk je dat je te weinig kennis hebt van bijvoorbeeld marketing of accounting. Denk niet: ik knal zelf wel even een brochure in elkaar. Ik zou anderen adviseren vanaf het begin advies te zoeken bij specialisten.

Eva heeft geleerd om niet overal ‘ja’ op te zeggen. “Die onrust: komt het wel goed, heb ik genoeg werk? Soms zeg je iets toe, omdat je denkt: ik moet alles aangrijpen. Terwijl je ook kritisch moet zijn. Is het wel uitdagend genoeg?” Marinka is het daarmee eens, ook vanwege de werkdruk. “Het kan behoorlijk ten koste van jezelf gaan. Op een gegeven moment heb ik bijvoorbeeld het productieproces uitbesteed.” Lees het volledige artikel hier