Jelly: de nieuwe startup van de mede-oprichter van Twitter

Jelly: de nieuwe startup van de mede-oprichter van Twitter
6 jaar geleden
Gepost in Apps

De wereld zou toch een stuk mooier zijn als we elkaar wat vaker een helpende hand zouden bieden? De founders van Jelly delen die mening. Jelly is het geesteskind van Ben Finkel en Biz Stone, de mede-oprichter van Twitter. 

Hoe werkt Jelly?

Stel je hebt een brandende vraag, of spot een vreemd voorwerp op straat, maar er is niemand in de buurt die je kan vertellen wat het is? Je zou het via WhatsApp aan één van je vrienden kunnen vragen of er een foto van kunnen maken en 'm op social media kunnen plaatsen, maar zomaar een random vraag op Facebook of Twitter posten is ook niet altijd een zeer goed idee. Daarom is er dus zo'n app als Jelly in het leven geroepen. Een sociaal netwerk met een vraagbaak gehalte voor de nieuwsgierige ontwetende leek die wij zo nu en dan allemaal wel eens zijn.

De proef op de som

Natuurlijk heb ik de app ook zelf gedownload en even uitgeprobeerd. Jelly heeft een strak design en werkt ook nog eens vrij simpel. Je stelt je vraag in een beperkt aantal karakters. Hier kan eventueel nog een link aan toegevoegd worden. Aangezien Instagram ons geleerd heeft dat foto's gewoon onderdeel van onze dagelijkse beleving dienen te zijn en 'Selfie' niets voor niets het woord van het jaar 2013, doen we er voor het gemak ook nog een fotootje bij. Hierma ben je klaar en verzend je de vraag. Al je buddies die ook actief zijn op Jelly kunnen nu je brandende vraag zien, beantwoorden of eventueel doorsturen naar iemand die 'm weet. Zo maak je dus gebruik van je primaire netwerk (je vrienden) of je secundaire netwerk (vrienden van vrienden). Simpel en ideaal tog? Een kind kan de was doen, als je het mij vraagt.

Om te voorkomen dat je overspoeld wordt met vragen filtert Jelly het soort vragen dat ze je voorleggen. Hiervoor gebruikt Jelly een algoritme om te zien, wie, wat voor soort vragen beantwoord en dus ergens kennis over heeft. Deze persoon krijgt dan ook dit soort vragen voorgelegd.

Wat ik van Jelly vind?

Jelly is erg nieuw en in mijn beleving voelt de app nog niet helemaal af. Het ontvangen van foto's vanuit andere apps werkt nog niet naar behoren en de app crashte ook een paar keer. Verder een handige app met de nodige potentie om uit te groeien tot een op zichzelf staand netwerk. Of dat ook gaat gebeuren of dat de app alleen maar even in de spotlights staat omdat Bizz Stone erachter zit, zal de tijd leren.

 'Say you're walking along and you spot something unusual. You want to know what it is so you launch Jelly, take a picture, circle it with your finger, and type, "What's this?" That query is submitted to some people in your network who also have Jelly.' - Biz Stone