Je woning tijdelijk verhuren om extra inkomsten te generen

Je woning tijdelijk verhuren om extra inkomsten te generen
4 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

De financiële situatie van startende ondernemers is vaak penibel: er zijn investeringen nodig om je product of dienst te bouwen en klanten te werven terwijl er niet of nauwelijks inkomsten worden gegenereerd. Om dit te bekostigen moet je interen op spaargeld en/of een bijbaan zoeken. Door handig gebruik te maken van de deeleconomie kun je met minimale inzet extra inkomsten genereren en je tijd en energie bewaren om je startende onderneming verder uit te bouwen.

De financiële realiteit van een startende ondernemer

Als startende ondernemer heb je het financieel doorgaans niet zo ruim: de inkomsten uit je onderneming zijn nog pril en weinig constant terwijl de kosten van je levensonderhoud onverminderd door blijven gaan. Eten, drinken, huisvesting en sociale activiteiten vormen tezamen een behoorlijk maandbedrag. Tel daarbij ook nog de benodigde financiële investeringen in je eigen zaak en er resteert veelal een maandelijks tekort.

Omwille daarvan zijn veel starters aangewezen op neveninkomsten: vaak een bijbaan of losse opdrachten om het hoofd boven water te houden. Ondanks een extra zakcent kost dit tijd en energie die je liever in je eigen zaak steekt. Er zijn echter makkelijker manieren om wat extra inkomsten te genereren: bijvoorbeeld door handig gebruik te maken van de deeleconomie. 

Gebruik de deeleconomie om je startende ondernemerschap te financieren

Wat is er beter dan gebruik te maken van bezittingen die je al hebt en deze te gelde te maken? Tegenwoordig kun je je eigen fiets, auto, gereedschap, boot en woning via diverse marktplaatsen aan anderen verhuren en op een passieve manier geld verdienen. Afhankelijk van wat je aanbiedt kun je zo tientallen tot honderden euro's per maand extra verdienen.

Eén van de meest lucratieve inkomstenbronnen is het verhuren van (een deel van) je woning. En dat kun je vaker doen dan je denkt:

  • Als je een weekendje weg bent
  • Als je met vakantie bent
  • Als je jouw woning (tijdelijk) wilt delen met een extra bewoner
  • Als je gaat samenwonen maar je eigen woning nog niet wilt opgeven
  • Als je voor langere tijd van huis bent

Ongeacht jouw persoonlijlke situatie en agenda is er altijd wel een huurder te vinden die interesse heeft in jouw woning. De inkomsten die je hiermee verdient kun je gebruiken om je huur of hypotheek te betalen, in je levensonderhoud te voorzien of om in je eigen bedrijf te investeren. 

Wat moet je doen om je eigen woning tijdelijk te verhuren?

Als je hebt besloten om jouw woning tijdelijk te verhuren dan moet je de volgende stappen ondernemen:

  • Het vinden van een huurder die jouw woning wil verhuren: er zijn veel manieren om je woning te huur aan te bieden. Zo zijn er marktplaatsen, boekingsplatformen en social media. De keuze voor een bepaalde website hangt af van het type huurder dat je zoekt en voor hoe lang je wilt verhuren. Heb je de behoefte aan een huurder uit je eigen netwerk, toeristen, studenten of juist expats? En wil je tijdelijk verhuren of voor langere tijd?
  • De huurvoorwaarden: hoeveel huur vraag je per nacht, per week of per maand? Aan welke regels moeten huurders zich houden en dienen ze een borg te betalen? Wellicht is het goed om de gemaakte afspraken in een huurcontract vast te leggen.
  • Je huis voorbereiden voor de huurders: veel verhuurders worstelen met de vraag welke bezittingen ze achter moeten laten voor de huurders en welke ze mee moeten nemen. Belangrijk is om na te denken welke persoonlijke, waardevolle bezittingen je niet met de huurders wilt delen: die neem je mee. Daarnaast is het zaak om je woning schoon op te leveren, met een handleiding voor het gebruik van internet, tv, elektrische appartementen, enzovoort. Ook jouw persoonlijke tips in de omgeving wordt door huurders op prijs gesteld.
  • Je huurders ontvangen: je zult de huurders persoonlijk moeten ontvangen voor de sleuteloverdracht en om een kleine rondleiding door je huis te geven. Een persoonlijke ontvangst is het beste zodat je weet met die je te maken hebt. Ook kun je zo huisregels  voor het gebruik van jee woning doornemen.
  • Na afloop van je huurperiode: als de huurperiode ten einde is doe je samen met de huurders een controle van je woning en neem je jouw sleutels weer in ontvangst. Als er schade is bespreek je met je huurder hoe dat wordt opgelost.

Dat zijn de hoofdlijnen om je eigen woning te verhuren. Uiteraard zijn er enkele belangrijke details waar je over na moet denken, maar in feite is het tijdelijk verhuren van je woning niet zo moeilijk. En als je dit een paar keer hebt gedaan zul je merken dat het steeds makkelijker gaat, én kun je er over nadenken enkele zaken zelfs uitbesteden (bijvoorbeeld de ontvangst van de huurder en de schoomaak voor- en achteraf). Zodra het op de automatische piloot gaat zul je merken dat je deze inkomsten makkelijk verdient!

Wat doet RentCircles?

Via RentCircles  verhuur je jouw woning, appartement of kamer aan huurders met een zakelijke achtergrond. De huurders zijn veelal expats, professionals, zakenreizigers, medewerkers en trainees van bedrijven die voor bepaalde tijd in Nederland verblijven. Hun voorkeur gaat uit naar een particuliere woning boven een onpersoonlijke hotelkamer.

Heeft bovenstaande verhaal je geïnspireerd om ook je eigen woning te verhuren? Bezoek de website van RentCircles en schrijf je hier gratis in! En als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.