Israël: het beloofde startup-land?

Israël: het beloofde startup-land?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Startups

Velen kennen Israël als conflictgebied in het Midden-Oosten. Minder bekend is de bruisende startup-cultuur met wereldveroverende bedrijven, aangewakkerd door een bikkelharde werkethos. Sprout bracht een bezoek aan het land dat per persoon dertig keer meer venture capital-funding ophaalt dan hier in Europa.

Fiverr, Wix, Waze, Dapulse, Viber en Mobileye: het zijn slechts een handvol namen van succesvolle startups die hun oorsprong vinden in de kleine republiek aan de Middellandse Zee. Het blijft niet bij starten, Israëlische bedrijven groeien hard door.

Mobileye werd onlangs voor 15,3 miljard dollar door Intel ingelijfd. Het land kent meer noteringen aan technologiebeurs Nasdaq dan alle bedrijven uit Europa, India, Japan en China bij elkaar. Voeg daarbij driehonderdvijftig multinationals (waaronder Apple, Google en Facebook) met kantoren in Israeël, en voilà: Israël als ‘Startup Nation’, met als hart het historische Jerusalem.

Discipline

De ondernemerscultuur schuilt deels in de ijzeren discipline die alle inwoners van het land middels de dienstplicht krijgen ingegoten. Iedereen boven de 18 jaar wordt actief in het leger: vrouwen twee jaar, mannen 8 maanden langer. Saul Singer, auteur van de internationale bestseller Startup Nation, maakt een duidelijke claim dat de training in het leger essentieel is voor het startup-succes van Israël. Zaken als discipline, leiderschap, presteren onder druk en het maken van opofferingen komen aan bod. Lees het volledige artikel hier

Bron: Sprout.nl