Is het de moeite waard om freelancers voor je bedrijf in te huren?

Is het de moeite waard om freelancers voor je bedrijf in te huren?
5 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Dit artikel beschrijft de risicio's en voordelen bij de inhuur van freelancers voor uw startup. We bespreken daarin tips om effectief samen te werken met freelancers en eventuele valkuilen te ontwijken.

Wat is de sleutel tot een succesvolle startup? De belangrijkste ingrediënten zijn snelheid, kosten en kwaliteit.

Om een nieuw bedrijf te starten is het van belang de snelheid en de kwaliteit van de ontwikkeling hoog te houden, en de kosten laag. Op deze manier kun je een POC (proof of concept) en een MVP (minimum viable product) creëren die je in een later stadium tot een oplossing doorontwikkelt die perfect tegemoetkomt aan de vereisten van eindgebruikers, en die de aandacht van durfkapitaal trekt.

Een goed idee vormt natuurlijk de kern van een startup. Maar zonder een goede uitvoering loopt alles in het honderd. Dat is dan ook de reden dat oprichters van startups altijd op zoek zijn naar uiteenlopend technisch talent, meestal freelancers. Maar is dat haalbaar, en is het een goed idee? Wij zochten het voor je het uit.

De voordelen van het inhuren van freelancers

Beschikbaarheid

Het proces van het vinden en inhuren van freelancers is tegenwoordig snel en pijnloos dankzij gespecialiseerde online platforms die alle aspecten van het inhuren vereenvoudigt, van het posten van vacatures tot het selecteren van kandidaten die het beste bij de organisatie passen. Je kunt de prestaties van freelancers afzonderlijk bijhouden en de meest geschikte betaalvorm kiezen: uurloon of betaling per project, afhankelijk van het type en de reikwijdte van het werk dat moet worden uitgevoerd.

Daarnaast geeft samenwerking met een freelancer developer je een zekere mate van flexibiliteit. Je kunt de samenwerking op elk gewenst moment opzeggen en een andere freelancer aantrekken zonder een hele papierwinkel.

Diversiteit

Een freelancer inhuren betekent dat je de vrijheid hebt om te kiezen uit verschillende technologieën en vaardigheden. Je kunt mensen vinden voor de lastigste nichetechnologieën en mensen met ervaring in nieuwe opkomende technologieën zoals KI, datawetenschap, machine learning en IoT.

Bovendien ben je met freelancers niet locatiegebonden. Je hebt de mogelijkheid om internationaal naar mensen te zoeken. En dat is voor een land als Nederland van belang, omdat 4 van de 10 Nederlandse bedrijven problemen ondervindt met het aantrekken van voldoende techtalent (https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/software-and-services-sector.html).

● Bijkomende voordelen

Als je met freelancers werkt, heb je geen extra kosten voor het installeren van de juiste apparatuur en software. Je betaalt geen ziektekostenverzekering, vakantiegeld en andere kosten die gepaard gaan met eigen werknemers. Bovendien kun je een freelancer per uur inhuren, en je hoeft hem dus geen maandsalaris te betalen voor een paar klussen.

De andere kant van de medaille

● Gemiste deadlines

De meeste freelancers proberen het meeste uit hun tijd te halen door meerdere klussen tegelijk aan te nemen. Soms is het voor hen lastig in te schatten hoe veel tijd zij nodig hebben voor een taak, of nemen ze gewoon te veel hooi op hun vork.

Om de groeiende berg werk het hoofd te kunnen bieden steken zij hun tijd en energie in projecten die meer opbrengen of projecten die tegen de deadline aan zitten. Ze gaan achterlopen op schema met de andere projecten, en missen de deadlines daarvan.

Vanwege de hoge en onregelmatige werkdruk kunnen freelancers vaak niet zo snel reageren op urgente verzoeken als eigen medewerkers.

● Gebrek aan toewijding

Een gebrek aan toewijding komt veel voor onder remote freelancemedewerkers. Vanwege de grote vraag en het gebrek aan een contractuele verplichting kunnen freelancers je project abrupt afbreken, of het op een laag pitje zetten tot de deadline echt in zicht komt. Ook hebben sommige freelancers geen stabiele internetverbinding, en beschikken zij soms niet over de benodigde software. Deze zaken zijn negatief van invloed op jouw vermogen om projecten op tijd af te ronden.

Natuurlijk bieden eigen vaste medewerkers ook geen garantie dat het altijd goed gaat. Maar door regelmatige communicatie, functioneringsgesprekken en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zij eerder geneigd zich toe te leggen op jouw projecten en de verbetering ervan.


● Beveiliging

Transparantie en beveiliging hebben prioriteit voor oprichters van startups die met remote freelancemedewerkers in zee gaan. In het rapport Risk Value 2018 ( https://www.nttsecurity.com/docs/librariesprovider3/default-document-library/gbl_report_risk-value_2018_us_uea_v1.pdf) noemt zo'n 60% van de respondenten tijdelijke medewerkers als de zwakste schakel in de organisatie voor wat betreft de beveiliging.

Dat is ook geen wonder, want freelancers werken met toegang tot de systemen, databases en procesbeschrijvingen van je bedrijf. Remote samenwerking beperkt je mogelijkheden om het hele proces te beveiligen. Het is daarom belangrijk dat je duidelijke regels opstelt waaraan freelancers zich moeten houden, en regelmatig controleert of je bedrijfseigendommen nog in goede handen zijn.

Tips voor effectieve samenwerking met freelance developers

  • Gebruik een online platform dat garanties biedt, en lees de online reviews en werkervaring van potentiële kandidaten. Samenwerking via platforms voor freelancers maakt ook het betalingsproces eenvoudiger.
  • Doe vooronderzoek naar de ICT-markt in het land waar je je op richt, en houd rekening met culturele verschillen voordat je iemand inhuurt.
  • Probeer je team stabiel te houden. Werk met freelancers die je vertrouwt in plaats van steeds nieuwe freelancers in te huren.
  • Houd de lijnen open en plan regelmatig een conference call in om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
  • Gebruik tools voor task tracking, continuous integration en shared repositories om de voortgang van je team in de gaten te houden.
  • Zet een hybride teamchat op waar eigen medewerkers kunnen overleggen met freelancers om een gevoel van saamhorigheid te creëren onder remote developer.

Nawoord

De samenwerking met freelancers is een controversieel onderwerp, en er zijn voordelen en nadelen. Sommige freelancers maken hun beloften niet waar of voldoen niet aan de verwachtingen, terwijl andere je op efficiënte wijze bijstaan in problemen en je nieuwe denkrichtingen aan de hand doen.

Met de bovenstaande tips zou je in staat moeten zijn een aantal bekende valkuilen te ontwijken, en zo veel mogelijk toegevoegde waarde te ontlenen aan het inhuren van freelance specialisten.