Is blockchain waardeloos voor overheden?

Is blockchain waardeloos voor overheden?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

Zoals veel organisaties zijn ook overheden druk aan het nadenken over, of experimenteren met blockchaintechnologie. Maar moeten ze dat wel doen? Blockchain is toch nauw verwant aan bitcoin, dus eng, risicovol, crimineel? Je kunt als gemeente toch veel beter blijven werken met veilige databases?

ls je net als ik echter van mening bent dat bitcoin een revolutie heeft ontketend, kunnen we elkaar de hand schudden. Want de technologieën die de grondslag voor deze revolutie vormen – en ja, blockchain is er daar een van – zijn allesbehalve waardeloos voor je organisatie. Het is alleen essentieel om te bepalen waar nu precies de toegevoegde waarde zit. Maar mede omdat het lastige technologie is om te doorgronden, is het ook ingewikkeld om te bepalen wat nu de moeite waard is om naar te kijken.

Bitcoin of blockchain?

Het klopt dat bitcoin en blockchain nauw verwant zijn, maar blockchain is niet de enige technologie die bitcoin bijzonder maakt. Bitcoin is een combinatie van meerdere technologieën. Naast blockchain is dat ook bijvoorbeeld Proof-of-Work en een open toegankelijk peer-to-peer netwerk. Zonder deze toevoegingen is blockchain slechts een opslagstructuur, en een zeer onhandige. Toch is de term blockchain, of het nieuwe containerbegrip “Distributed Ledger Technology”, de standaard geworden om mensen enthousiast te maken over technologie die ze niet helemaal begrijpen.

Klik hier en lees het volledige artikel