Informatie voor startende ondernemers | Waar moet ik zoeken?

Informatie voor startende ondernemers | Waar moet ik zoeken?

Je hebt de knoop doorgehakt; je gaat voor jezelf beginnen. Je hebt een goed idee en bent vastbesloten om van jouw onderneming een succes te maken. Maar waar moet je in godsnaam beginnen? Dat was ook mijn probleem. Ik had ideeën in overvloed en zelfs al een aantal potentiële klanten, maar ik had geen idee wat ik allemaal moest regelen en wat er allemaal komt kijken bij een eigen onderneming. Dus ben ik gaan zoeken op internet. Google heeft immers het antwoord op alle vragen. Toch?

Na het doorspitten van de standaard websites zoals die van de KvK en de Belastingdienst had ik echter nog steeds geen antwoord op al mijn vragen. Welk tarief kan ik hanteren? Hoe verzin ik een passende naam en bijpassend logo? En waar moet ik nog meer aan denken? Ik heb mijn 3 belangrijkste informatiebronnen even op een rijtje gezet.


1. Zzp-forum.nl
Via een vriend ontdekte ik zzp-forum.nl. Een website voor kleine zelfstandigen met daarop informatieve blogs, een kenniscentrum, forum, informatieve nieuwsfeed en verschillende calculators. Ik heb vooral veel gehad aan de blogs over het starten als zzp’er en de speciale ‘tarievencalculator’. Daarnaast heb ik me ingeschreven voor de nieuwsbrief zodat ik altijd op de hoogte ben van wetswijzigingen etc.
Ook kwam ik via zzp-forum terecht op de website van het boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl dat ik nu al een tijdje gebruik. Lees ook mijn blog over mijn ervaring met e-Boekhouden.nl.


2. KvK website en KvK Startersdag
Hoewel de KvK geen antwoord biedt op alle vragen, is het natuurlijk wel de beste instantie om je zoektocht naar antwoorden te beginnen. Op de website is veel informatie te vinden over rechtsvormen, geldzaken en regels en wetgeving. Daarnaast is het een aanrader om eens de KvK Startersdag te bezoeken! Erg leuk en bovendien leerzaam.


3. Een persoonlijke begeleider
Bij het starten van een onderneming is het altijd prettig om een soort persoonlijke coach te hebben waaraan je alles kan vragen. Ik had toevallig zo iemand in mijn kennissenkring zitten en zij heeft me enorm geholpen bij het opstarten van mijn bedrijf. Daarnaast kon ik ook gebruikmaken van haar netwerk om mijn eerste klanten aan te trekken.


Heb je niemand in je kennissenkring die ervaring heeft met zelfstandig ondernemen? Maak dan in ieder geval gebruik van bovenstaande hulpmiddelen. Heb je toch behoefte aan een persoonlijke begeleider? Ga dan op zoek naar een business coach. Zo iemand kan je (tegen betaling) ook helpen met je vragen.