"Ik wil groeien en heb extra financiële middelen en slim advies nodig" – Wat nu?

"Ik wil groeien en heb extra financiële middelen en slim advies nodig" – Wat nu?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Financieel

De wens om een eigen product of dienst te ontwikkelen, succesvol in de markt te zetten en het bedrijf te laten groeien. Vooral dit laatste is iets wat ik vaak hoor van (jonge) ondernemers. Het product of de dienst, waaraan zij hebben gewerkt in een beperkte omgeving, staat als een huis en is op de markt gebracht. Nu is het tijd voor de volgende stap, namelijk het bedrijf groter maken. Ze hebben een goede basis gelegd, een klantenbestand opgebouwd en weten waar ze over vijf jaar willen staan. Maar met een groeiend aantal klanten en medewerkers ben je er nog niet. Geld om te investeren en het inschatten van risico’s zijn ook essentieel. Want hoe ga je om met bekende en onbekende risico’s? En hoe kun je geld aantrekken én een meerwaarde krijgen uit je investeerder(s)? Deze gouden combinatie wil je graag hebben. Ik geef je vijf tips die je kunnen helpen de investeerder te overtuigen.

1. Een investering in de onderneming, is een investering in de ondernemer

Niks is belangrijker voor jou als ondernemer dan honderd procent vertrouwen te hebben in jouw eigen bedrijf. Een investeerder zal op zoek zijn naar jouw passie en overtuiging. Voor hem is jouw vertrouwen in het verhaal een super belangrijke parameter. Wees dus overtuigd en wees je ook bewust van de risico’s. Goed nieuws krijgt namelijk veel meer geloofwaardigheid en betekenis als je ook slecht nieuws kan delen. Risico’s van jouw bedrijf goed aangeven is minstens zo belangrijk als het maximale potentieel.

2. Maak een gedegen plan en een vendor due dilligence rapport

Wees volledig voorbereid. Degene met een goed plan krijgt namelijk van de investeerder veel meer aandacht en quality time. Daarnaast kan een vendor due dilligence rapport, waarin je strategische en financiële informatie van je bedrijf vermeldt, je funding doorlooptijd aanzienlijk verkorten. Waarom klop je aan bij de investeringsmaatschappij? Wil je bijvoorbeeld de internationale markt bestormen? Hoe ga je met de investering dit doel bereiken? Veel ondernemers willen graag veel geld op halen. Maar de vraag om veel geld is niet altijd slim voor henzelf en kan de investeerder langer doen nadenken.

3. Verzamel een goed team om je heen

Een goed team om je heen verzamelen is belangrijk als je wil groeien en dus een investering nodig hebt. Zorg voor een team met verschillende kwaliteiten. Dit zorgt voor diversiteit in het team. Een echte ondernemer wil namelijk een zo gevarieerd mogelijk team dat elkaar aanvult. Het team moet er juist voor zorgen dat het bedrijf verder komt en met bijvoorbeeld alleen maar creatievelingen blijf je haken op een creatief plan en komt er van uitvoeren niets terecht. Er bestaan veel methoden om de kwaliteiten van jouw team in kaart te brengen. Zelf vind ik het Insights Discovery Wheel een leuke manier om te bekijken wat het DNA van je teamleden is. Het gaat in dit wiel niet om de functie, zoals marketeer of ingenieur, maar om wie welk voorkeursgedrag heeft en hoe zij kunnen excelleren. Lees verder..