Huisvesting tips voor startende ondernemers

Huisvesting tips voor startende ondernemers
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Als je als jonge start up klaart bent voor de doorstroom van zolderkamer naar bedrijfspand, dan is dit natuurlijk een goed teken. Je business groeit namelijk. Toch werpt tegen groei weer nieuwe vragen op zoals: wat wordt de locatie, ga je huren of kopen. Misschien ga je zelfs een bestaand pand opknappen of een nieuwe bouwen. Hoe het ook zij, er zijn een hoop beslissingen te nemen. Daarom hebben wat tips voor je op een rij gezet om de doorstroom wat makkelijker te maken.

Bedenk goed hoeveel werkruimte je nodig hebt

De grootte van de ruimte is erg bepalend voor de keuzes die je maakt. Ga je de werkruimte puur voor jezelf gebruiken of ben je van plan om in een later stadium personeel aan te nemen. Hoeveel apparatuur heb je nodig en wordt dit later meer? Aan de hand van deze vragen kun je bepalen hoeveel vierkante meters je nodig hebt. Deze meters zullen je helpen bij het bepalen van je keuze als het gaat om het type pand die je wilt betrekken.

Kleine ruimte nodig? Dan is huren misschien een goede optie

Voor een werkruimte met relatief weinig vierkante meters kan huren een goede optie zijn. De kosten zullen over het algemeen binnen de perken blijven waardoor er wat meer ruimte is in de keuze van een locatie. Huurprijzen voor een pand in een centrum van de stad kunnen een stuk betaalbaarder zijn dan het kopen van een ruimte op eenzelfde plaats.

Tip: Kosten van de huur zijn fiscaal aftrekbaar en onderhoud van het pand valt over het algemeen onder de verantwoording van de verhuurder.

Wil je graag weten waar je wat kan huren voer dan in Google eens de zoekopdracht kantoorruimte zoeken in. Er zijn verschillende partijen die ruimtes aanbieden.

Deel een kantoorpand met andere start-ups

Kleine ruimtes kunnen ook voortkomen uit een groter pand die je samen met anderen deelt. Dit is ook handig voor andere zaken zoals het delen van de kosten en gebruik van randapparatuur zoals printers en tv schermen. Maar andere kosten zoals die van het onderhoud of de schoonmaak.

Tip: Maak bij het delen van een pand met andere ondernemers duidelijke afspraken, zeker wanneer je in dezelfde sector werkt. Wanneer je als start ups in dezelfde sector opereert, is het lucratief om opdrachten met elkaar te delen. Gunstig, maar ook gevaarlijk als je geen duidelijke afspraken maakt over de werkwijzen en voor het indekken van risico’s

Denk na over bereikbaarheid, belangrijk voor klanten of personeel


Bedenk bij het huren of kopen van een bedrijfspand of de bereikbaarheid belangrijk is. Niet voor elke beroepstak is dit even belangrijk. Wanneer je een internet entrepreneur bent dan zul je veel zaken telefonisch of via de mail afhandelen. Maar voor andere takken van sport, zoals bijvoorbeeld de financiële sector is het persoonlijke contact juist wel belangrijk. Vraag jezelf dan af of je klanten je bedrijfsruimte makkelijk kunnen bereiken via het OV of met de auto. Die bereikbaarheid gaat ook op wanneer je personeel hebt. Kunnen die bij het bedrijf parkeren bijvoorbeeld?

Investeren in een kantoorpand


Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijfspand te kopen. Zeker als je een grote ruimte nodig hebt dan kan dit een goede investering zijn. Houd er wel rekening dat wanneer je een bestaand pand koopt er veel achterstallig onderhoud kan zijn. Niet alleen aan het materiaal zelf maar ook achterstallig als in de vorm van hygiëne. Wil je een pand of een vervuild huis schoonmaken dan zijn er diverse bedrijven die dit voor je kunnen verzorgen.
Om een bestaand pand goed schoon te maken kun je een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen. Je kunt daarna het pand weer betrekken alsof deze nieuw is. Niet onbelangrijk als je bedenkt dat een bedrijfspand ook op het kwaliteit van je werk afstraalt.

Een bedrijfspand kopen kan natuurlijk ook. Bedenk dan goed hoeveel je nodig hebt voor nu maar ook voor in de toekomst. Want elke vierkante meter betekent ook weer kosten die je bij een aankoop zelf moet bekostigen. Om te berekenen wat je kwijt bent aan energie bijvoorbeeld. Via de tool op https://ogwijzer.nl/ kun je dit een beetje inschatten. We wensen je veel succes met de groei en bloei periode op je mooie nieuwe locatie.