Horeca sleept grote brouwers voor de rechter

Horeca sleept grote brouwers voor de rechter
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
8 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev gedagvaard. De brancheorganisatie wil van de rechter bevestigd hebben dat de 4 grote brouwers een kartel hebben gevormd en daarmee onrechtmatig hebben gehandeld.

In 2007 stelde de Europese Commissie in een beschikking vast dat de brouwers in de periode februari 1996 tot en met november 1999 een kartel vormden. "Een beslissing die vorig jaar door het gerecht van het Europese Hof van Justitie van de EU is bevestigd", aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten.

De brancheorganisatie vraagt nu van de Nederlandse rechter een 'verklaring voor recht' dat de 4 grote brouwers in strijd met het kartelverbod hebben gehandeld en daarmee ook onrechtmatig jegens hun horeca-afnemers.

Schadevergoeding
Van der Grinten: "Er zijn in de achterliggende periode gesprekken geweest tussen KHN en de brouwers, maar dat heeft niet geleid tot een verandering. De brouwers doen niets en dat zijn we nu beu. Met een uitspraak wordt voor individuele ondernemers de mogelijkheid gecreëerd een schadevergoeding te eisen."

Bron: KHN