Hoe pas je het thema aan in Wordpress?

Hoe pas je het thema aan in Wordpress?
6 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Een blog over hoe je aanpassingen kunt doen in een Wordpress thema zodat het meer het eigen gezicht krijgt dat jij wenst voor je website

Wanneer je een website in WordPress maakt, heb je de keuze uit vele thema’s zowel gratis als betaald. Deze thema’s bepalen het uiterlijk van je website. Nu kun je er voor kiezen het door jou gekozen thema zo te gebruiken zoals het aangeboden wordt, maar je kunt het gekozen thema ook zo bewerken dat het in het geheel de lay-out heeft die past bij jou en jouw bedrijf.

Gekozen WordPress thema bewerken

Wanneer je een thema hebt gekozen dat jou persoonlijk aanspreekt, kun je deze vullen met de informatie die je online wil delen, maar je kunt ook het thema nog verder bewerken zodat het nog meer jouw eigen lay-out wordt. Steeds meer Wordpress thema’s zijn voorzien van een makkelijk te beheren lay-out bewerking, hiermee kun je eenvoudig kleuren aanpassen van menubalken, achtergronden en de tekstkleur.

Ook is het over het algemeen mogelijk het logo van je bedrijf te uploaden als persoonlijke header en de achtergrond van de website te voorzien van een persoonlijke achtergrondafbeelding. Door deze mogelijkheden kun je, je WordPress website een eigen persoonlijk gezicht geven.

Style Css aanpassingen

Is dit echter nog niet genoeg en wil je nog meer aanpassingen doen dan is dat mogelijk via de style.css, de style.css is een speciaal document waarin verschillende “style” codes staan waarmee het volledige uiterlijk van je website wordt bepaald en deze codes kun je ook aanpassen waardoor jouw website nog meer écht jouw website wordt. De aanpassingen in de style.css kun je doen in het orginele thema, maar wanneer het thema een update aangeeft en jij deze update installeert gaan alle veranderingen in de style.css verloren. Verschillende thema’s hebben een speciale plek waar je de aangepaste css codes in kunt voeren. De css codes ingevoerd op die plek overschrijven de originele css code en gaan niet verloren wanneer het thema geüpdate wordt.

Child theme (kinderthema)

Wanneer een thema niet een plek heeft waar je de aangepaste css codes in kunt vullen, kun je gebruik maken van een zogenaamd “kinderthema”. Een kinderthema bevat alle gewijzigde css codes en overschrijft de orginele code en gaat bij een thema update niet verloren. Een kinderthema draait geheel op een origineel thema en is daarom altijd gekoppeld aan een hoofdthema.

Wanneer je bijvoorbeeld gekozen hebt voor het Twenty Eleven thema van WordPress kun je hier een kinderthema van maken door een map te maken met een door jou gekozen naam en daarin plaats je een style.css met de volgende code:
/*
Theme Name: Twentyeleven Mediaonderhoud.nl
Theme URI: http://www.wphulp.nl/
Description: Child Theme voor Twenty Eleven
Author: John Bijl
Author URI: http://www.mediaonderhoud.nl
Template: twentyeleven
Version: 1.0
*/

@import url(“../twentyeleven/style.css”);

NB: Plak bovenstaande code in leeg kladblok document en sla dit op onder de naam style.css. Verander theme name, author en author uri.

Vervolgens upload je de map met daarin je zelfgemaakte stye.css document naar je website in de map “themes”, dit kun je doen door middel van een ftp programma. Zelf gebruik ik winscp. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je alle andere thema’s verwijderen behalve je eigen net geïnstalleerde kinderthema en in dit geval het twenty eleven thema van wordpress. Activeer nu jou kinderthema en je zult zien dat deze het volledige uiterlijk toont van het Twenty Eleven thema, het kinderthema haalt namelijk alle informatie uit dat thema. Veranderingen die je nu maakt in de style.css van je kinderthema blijven bestaan na updates van het Twenty eleven thema.

Heb je nou geen zin of is het gewoonweg niet jou ding om WordPress thema’s te bewerken en lay out aan te passen, ik doe het graag voor je. Bedrijven en of particulieren neem contact op met Mediaonderhoud.nl.