Hoe maken vrouwen carrière?

Hoe maken vrouwen carrière?
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Doorgaans zien we relatief weinig vrouwen aan de top. Je kunt je afvragen of dit eigenlijk wel goed is. Voor sommige functies of verantwoordelijkheden komen misschien mannelijke eigenschappen beter van pas. Maar hetzelfde geldt omgekeerd: voor veel functies zijn juist ook vrouwelijke eigenschappen nodig. Wil jij als vrouw carrière maken? Lees dan vooral de onderstaande tips.

Netwerken en relaties onderhouden

Zorg dat je veel mensen kent die iets kunnen betekenen binnen jouw carrière. Het opbouwen van een netwerk kan je veel opleveren. Ga er daarom zeker op uit om mensen te ontmoeten en te leren kennen. Je kunt ook iets zelf organiseren waar mensen op afkomen. Er zijn vaak ook diverse netwerkbijeenkomsten en -borrels binnen het gebied waarin jij actief bent. Als je eenmaal een netwerk met zakenrelaties hebt opgebouwd, zorg er dan ook voor dat die relatie goed blijft. Geef met regelmaat belangrijke contacten een cadeau of attentie. De kerstdagen zijn altijd een perfecte aangelegenheid om je relaties te laten zien dat je ze belangrijk vindt. Een origineel geschenk rond de kerstdagen doet het altijd goed. Probeer dan ook origineel te zijn en niet meteen een standaard traditioneel kerstpakket te geven. Met een beetje creativiteit valt er heel wat te bereiken!

Zorg voor goede kwalificaties

Het investeren in opleiding en ervaring is van ongekend belang. Zorg daarom dat je de juiste kwalificaties hebt om kans te maken op die ene functie. Succesvolle vrouwen die alleen een secretaresseopleiding hebben zijn echt een uitzondering. Bovendien geeft een kwalificatie zelfvertrouwen, het is een ondersteuning in jouw bekwaamheid en het helpt om interessante contacten en een netwerk te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om veel ervaring op te doen.

Goed plannen is essentieel

Vrouwen zijn vaak geneigd om veel verschillende taken op zich te nemen. Ze doen vaak meer dingen op één dag, omdat ze meer verantwoordelijkheid op zich nemen door bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen. De absolute oplossing is om taken uit te besteden. Kinderdagverblijven en voor- of naschoolse kinderopvang zijn er ten slotte niet voor niets. Het is beter om je kind hier naartoe te brengen dan zelf gestrest te zijn.

Durf Nee te zeggen

Uit de praktijk blijkt dat vrouwen het vaak moeilijk vinden om ‘nee ‘ te zeggen omdat ze hun eigen behoeften vaak aan de kant schuiven voor die van anderen. ‘Nee ‘ zeggen is wel heel belangrijk. Het helpt je namelijk om hoger op de ladder te komen in jouw carrière. De baan die je in die ene vacature op het gebied van IT Manager in Noord-Holland zag wordt dan misschien wel sneller werkelijkheid. Dit geldt ook wanneer het gaat om bijvoorbeeld seks op het werk, maar dat betekent ook weer niet dat je jouw assets hoeft te verbergen. Onschuldig flirten op de werkvloer kan juist helpen bij wat je wilt bereiken.