Hoe krijg ik een groen en duurzaam kantoor?

Hoe krijg ik een groen en duurzaam kantoor?
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Of je het nou leuk vindt of niet, we spenderen een goeie 20 procent van ons leven op kantoor. Daar heb je de mogelijkheid om je kantoor duurzamer te maken en de schade op de planeet te verminderen. Nieuwe technologieën en de trend richting ecologische werkruimtes hebben energieneutrale kantoren een haalbaar doel gemaakt. Wat zijn de makkelijkste en meest effectieve manieren richting een duurzame kantoorruimte?

Energie besparen

Energie efficiënte technologieën kunnen een groot verschil maken in de elektriciteitsconsumptie van een kantoor. Zo gebruikt bijvoorbeeld een laptop vijf keer zo weinig energie als een een desktop computer. Een laptop kan je ook overal mee naartoe nemen wat aansluit op de trend van flexibel werken. Bovendien reduceert deels thuiswerken de co2 uitstoot doordat er minder werkplekken nodig zijn en je minder heen en weer reist.

Investeren in energiezuinige apparatuur geldt ook voor apparaten zoals printers en lampen. Introduceer spaar- of LED lampen die veel energiezuiniger zijn dan de gewone gloeilamp.

Ga papierloos

Niet alleen verspillen we tonnen bomen door onnodig te printen, we verspillen ook energie in de verwerking en productie van immense hoeveelheden printerpapier. Dit geldt ook als je gerecycled papier gebruikt, omdat het recyclingproces ook energie gebruikt. Een goed beleid voor kantoren is om het papierverbruik te verminderen of nog beter, ga helemaal papierloos.

Voorkom dat onnodig papier wordt afgedrukt door digitale notities en to do lijstjes bij de medewerkers te stimuleren. Op die manier verspil je niet talloze vellen papier in een boek met notities dat waarschijnlijk in de prullenbak terecht komt.

In plaats van kopieën op kantoor te maken, scan bestanden naar je computer. Het scannen van papieren is eigenlijk veiliger dan papieren kopieën, omdat papieren kopieën gemakkelijker kunnen kwijtraken of beschadigd raken. Bovendien kan je een back-up maken van bestanden en kun je belangrijke gegevens coderen wat veiliger is dan een back-up maken van papieren kopieën.

Recyclen

Wellicht een open deur in deze blog, maar toch doen nog veel kantoren het slecht als het op recyclen aankomt. Een bedrijf met 100 werknemers produceert zo’n 20 zakken afval per week wat genoeg is om elke week een 1.100 liter container te vullen. En het ergste hieraan is dat 90 procent van kantoorafval recyclebaar is.

Als je kantoor nog geen afval scheidt is het hoog tijd om afvalscheidende prullenbakken aan te schaffen. Als je eenmaal beschikt over een sterk recyclingsysteem, is het noodzakelijk dat je zoveel mogelijk algemene prullenbakken verwijdert, met name persoonlijke afvalbakken onder het bureau van elk personeelslid.

Kantoorplanten

Planten produceren meer zuurstof, compenseren alle chemicaliën die door kantoorapparatuur in de lucht worden uitgestoten en maken een schonere ruimte voor jouw kantoor om in te werken. Het is een vrij simpele en goedkope manier om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Planten die het beste werken zijn madeliefjes, graslelies, Aglaonema en de Engelse klimop.

Duurzaamheid in je nieuwe kantoor

Ben je op zoek naar een nieuwe duurzame kantoorruimte? Maak gebruik van een tijdelijk kantoor in een leegstaand gebouw. VPS Nederland, de vastgoedpartner van YoungStartup biedt verschillende van dit soort ruimtes aan, bekijk hier het aanbod. Staat hier niets bij dat je zoekt? Bekijk dan eens de aanbodwebsite van Flexas met onder andere duurzame kantoorruimtes in Rotterdam en Dordrecht