Hoe kom je als starter aan een baan?

6 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Ben je net pas afgestudeerd? Gefeliciteerd! Na een tijd aan je studie te hebben gezeten is de wereld nu van jou. Maar de start is vaak lastig. Zodra je op vacaturesites zoekt zie je vaak staan dat ze op zoek zijn naar werkervaring. Ervaring die jij dus niet hebt. Hoe krijg je als starter snel een baan? In dit artikel staan tips hoe je als starter op de arbeidsmarkt toch makkelijk vacatures kunt invullen!

De arbeidsmarkt is de starter gunstig gezind

Als starter is het niet eenvoudig om bijvoorbeeld een geschikte vacature in Gelderland te vinden. Sommige werkgevers stellen zulke strenge eisen dat het lastig is om hieraan te voldoen. Het voldoen aan de wensenlijst van de recruiter is ook een kwestie van jezelf verkopen. Jij moet laten zien dat je een aanwinst bent voor het bedrijf!
Wat wil je eigenlijk?

Voordat je gericht gaat solliciteren op vacatures in bijvoorbeeld Gelderland of Zwolle moet je voor jezelf nagaan wat je eigenlijk precies wil. Het gesprek wordt dan een stuk gemakkelijker. Veel starters hebben niet goed voor ogen wat ze eigenlijk willen. Voer daarom vooraf goed onderzoek uit en schrijf dit op een a4’tje.

Heb je eigenlijk wel werkervaring voor je functie?

Een van de grootste manco’s is dat starters geen werkervaring voor een bepaald vakgebied hebben. Wat je wel kan doen is de werkervaring optellen. Een goede werkervaring, bijvoorbeeld een leerzame stage, mag je gerust dubbel rekenen, zoals vrijwilligerswerk en ervaring als bestuurder.
Het ontbreken van kennis in een bepaald vakgebied betekent dus niet dat je hiermee geen geld mee kan verdienen. Welke competenties heb je wel? Waarvoor komen mensen naar jou toe?
Indien je werkervaring op een bepaald vakgebied wilt doen, terwijl je dit nog niet hebt is een traineeship volgen wellicht een idee voor jou. Traineeships heb je in vele varianten, van marketing tot IT. Tik “traineeships” en vervolgens het vakgebied in en je vindt een hoop opties!

Veel banen waar geen werkervaring voor nodig is

In bepaalde sectoren in Nederland is de krapte op de arbeidsmarkt zo groot dat werkgevers niet eens vragen om werkervaring. In de IT-sector en zorg zijn er veel handen nodig. Vind je het bijvoorbeeld leuk om softwareontwikkelaar te worden? Hier wordt tegenwoordig steeds meer naar gevraagd. De arbeidsomstandigheden zijn bovendien uitstekend.

Misschien schuilt er wel een ondernemer in jou…

Misschien kan je deze kans ook aangrepen om een eigen bedrijf te beginnen! Door zelf veel te doen leer je ook een hoop, want je moet veel advies van anderen inwinnen. Daarom heb je tegenwoordig ook opleidingen voor eenpitters. Hierdoor is de kans groot dat je later wel snel aan de bak komt.
Wat als je geen baan hebt gevonden?

Als het niet lukt om vacatures in bijvoorbeeld Gelderland te vinden kan je besluiten om stage te lopen. Uiteraard is dit niet financieel aantrekkelijk, maar je doet wel werkervaring op. Kies uiteraard wel voor een bedrijf waar je doorgroeimogelijkheden ziet.

Tot slot: plaats een berichtje op social media

Tot slot is het lekker makkelijk om een berichtje te plaatsen op bijvoorbeeld social media. Veel kennissen, vrienden en familie delen het bericht, waardoor een groot aantal mensen je bericht zien. Zorg er wel voor dat je bericht onderscheid van anderen. Laat in een video zien wat je in het verleden hebt gedaan. Grote kans dat de vacature in bijvoorbeeld Gelderland wordt ingevuld!