Hoe jij je werkkapitaal onder controle kan houden: een aantal praktische tips

Hoe jij je werkkapitaal onder controle kan houden: een aantal praktische tips
10 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Voordat je een werkkapitaalfinanciering of een bedrijfslening overweegt zijn er een aantal stappen die je als ondernemer kan zetten om zelf grip te houden op je financiële situatie. Het afsluiten van een financiering kan bijdragen aan je liquide flexibiliteit, echter kan het helpen om eerst de volgende zaken na te gaan om je eigen positie te versterken en grip te houden op je liquiditeit. Hoe je dit aanpakt lees je hieronder.

Dat de hoogte van het werkkapitaal of bedrijfslening van vele factoren afhankelijk is, zal voor de meeste ondernemers geen nieuwe stof zijn. Immers kan een ondernemer wiens organisatie niet afhankelijk is van een relatief grote voorraad een kleiner werkkapitaal in acht nemen. Daarin is ook meteen een voordeel te behalen: door het juist af te stemmen van de voorraad op de behoefte van de klant vergroot je de mogelijkheden om je werkkapitaal toe te laten nemen. Als ondernemer realiseer je dit door een realistische verkoopprognose samen te stellen en hier ook naar te handelen bij de inkoop. Anderzijds kan “te krap” inkopen ook nadelen met zich meebrengen; niemand wil immers “nee” verkopen.

In het verlengde daarvan kan je als ondernemer er ook voor kiezen om langer te wachten met het betalen van je leveranciers. Het voordeel hiervan is dat je middelen een langere periode liquide blijft; als gevolg daarvan nemen de financiële mogelijkheden dan ook toe. Het nadeel is dat je leveranciers hier vanzelfsprekend niet bijzonder blij mee zijn; immers zullen zij liever ook hun middelen liquide willen houden. Het afspreken van een langere betalingstermijn met je leveranciers is dan ook een goede stap in de juiste richting om je werkkapitaal te vergroten. Andersom helpt het dan ook om je betalingstermijn te verkorten richting je klanten.

Mocht je ervoor kiezen om de betalingstermijn voor klanten kort te houden is het aan te raden om heel helder de voorwaarden te communiceren om misverstanden te voorkomen. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om kritisch te kijken naar je eigen facturatieproces – vraag jezelf af of je facturen duidelijk zijn, of de klant deze tijdig ontvangt en of de communicatie tussen je eigen afdelingen efficiënt is.

Na het volgen bovenstaande suggesties ben jij als ondernemer beter in staat om grip te krijgen en te houden op je werkkapitaal. Mocht je toch de behoefte voelen om je financiële flexibiliteit te verhogen is een werkkapitaalfinanciering wellicht iets voor jou – immers wil jij geen “nee” verkopen aan je klanten!