Hoe je functienamen neutraal (en dus inclusief) houdt

Hoe je functienamen neutraal (en dus inclusief) houdt
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Column – Lieve lezeressen en lezers! Dat zou in het Duits een volstrekt normale en correcte aanhef zijn: ‘Liebe Leserinnen und Leser’, ‘Mitbürgerinnen und Mitbürger’, of zelfs met een middenhoofdletter of een gendersterretje: LeserInnen, Mitbürger*innen. Heel politiek correct vinden Duitstaligen dat. Maar je zou het in Nederland eens moeten proberen om de baas ‘directrice’ te noemen of je collega weg te zetten als ‘senior adviseuse’. Klinkt heel raar, toch? En wat een lezeres betreft: daarbij denk je niet aan iemand die op kantoor aan haar bureau je nieuwsbrief zit te lezen, maar eerder aan een Libelle-abonnee.

Verschil maken

Zo doen we dat in het Nederlands niet. Ons gevoel voor politieke correctheid stuurt onze taalintuïtie precies de andere kant op. Veel mensen vinden het not done om voor vrouwen een apart woord te gebruiken als die precies hetzelfde doen als mannen.

Talig seksisme zou ik het noemen: een verschil benadrukken dat niet ter zake doet, en daarmee in vrijwel alle gevallen vrouwen een stempel opdrukken dat vooroordelen kan oproepen. Nu zijn die vooroordelen jouw schuld niet, maar ze heersen in vrij veel hoofden nog altijd.

Klik hier en lees het volledige artikel