Hoe ga jij als startende ondernemer om met risico’s?

Hoe ga jij als startende ondernemer om met risico’s?
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Als startend ondernemer moet je in je eerste fase vele belangrijke keuzes maken die de toekomst van je Startup bepalen. Maar hoe maak je de juiste en welke risico's loop je.

Je hebt de stap gezet en gaat met jouw idee of kennis aan de slag als zelfstandig ondernemer. Je weet waarschijnlijk heel goed dat aan het ondernemerschap bepaalde risico’s kleven, maar veel starters vergeten dat een deel van de risico’s die je loopt kunt beperken. Bijvoorbeeld door goed te weten waar jouw bedrijfsrisico’s liggen en je bedrijf te verzekeren tegen schades.

Welke risico’s loop je als starter?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het barst van de risico’s als je zelfstandig ondernemer bent.

Allereerst heb je te maken met een stukje ondernemersrisico, zoals te weinig omzet, te hoge kosten of de situatie dat jouw product of dienst totaal niet aanslaat in de markt en je hierdoor niet meer kunt voldoen aan de verplichtingen die je hebt.

Daarnaast moet je rekening houden met de rechten en plichten die jij hebt als ondernemer. Denk hierbij aan regels m.b.t. jouw administratie en belasting, de deugdelijkheid van jouw product of dienst en het nakomen van afspraken die jij maakt met klanten. Ben je hierin nalatig, dan vraag je om problemen die ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet voor je kan oplossen.

Verder kun je te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden, zoals schades aan jouw bedrijfspand, vervoersmiddelen of apparatuur. Ook kun je aansprakelijk gesteld worden voor letsel- en materiële schade die jij, je product of mensen die namens jou werken veroorzaken bij anderen. Een conflict met klanten of leveranciers kan ook iedere ondernemer overkomen en kan de liquiditeit van jouw bedrijf aantasten.

Als laatste heb je nog te maken met de factor arbeid. Mocht je jouw werkzaamheden als ondernemer niet meer kunnen uitvoeren door ziekte of letsel, dan krijg je geen uitkering van de overheid. Mocht je bedrijf groeien en je in de situatie terecht komen dat je medewerkers in dienst neemt, dan horen ook daar rechten en plichten bij die jou als ondernemer kunnen raken.

Klinkt heftig, maar als startende ondernemer begin je waarschijnlijk klein en zullen de gevaren daarmee ook minder groot zijn. Daarom hebben wij voor jou vier belangrijke tips die belangrijk zijn bij het starten van jouw business opgesteld.

Vier tips om onvoorziene omstandigheden te beperken voor jouw bedrijf

1) Begin altijd met een uitgewerkt business plan, zodat je weet waar jouw kansen in de markt liggen en met welke omgevingsfactoren je rekening moet houden.

2) Het krijgen van een conflict met klanten of leveranciers kan iedere ondernemer overkomen. Ook kun je altijd aansprakelijk gesteld worden voor schades of letsel die ontstaan door jouw bedrijfsactiviteiten. Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke rechtsbijstandsverzekering is zeker geen overbodige luxe.

3) Uiteraard hoort ook een gedegen administratie tot een basisvoorziening die jij als ondernemer moet hebben. Hiermee heb je direct inzicht in jouw inkomsten en uitgaven en kun je tijdig bijsturen. Daarnaast heb je dit nodig om aan je belastingverplichtingen te voldoen. Is het bijhouden van deze administratie niet jouw sterkste punt, denk er dan serieus over na om dit uit te besteden.

4) Zet jouw klant centraal! Kom na wat je hebt afgesproken met klanten en leveranciers en focus je op het krijgen en houden van tevreden klanten. Als je dit in je achterhoofd houdt zal je minder snel te maken krijgen met conflicten en de daarbij horende risico’s.