Hoe belangrijk is feedback van gebruikers?

Hoe belangrijk is feedback van gebruikers?
6 jaar geleden
Gepost in Columns

Wat je kan verwachten als je een nieuw idee probeert te verwezenlijken. Je bent maanden of weken bezig geweest om iets af te krijgen. Je verwacht dat mensen het leuk zullen vinden en het zullen gebruiken. Maar de werkelijkheid laat zien dat dit zelden voorkomt. Het is niet makkelijk om gebruikers, lezers of klanten te krijgen.

In elk gebied is veel concurrentie, en om ergens voet aan de grond te krijgen zal je iets anders moeten doen.

User Feedback

Een belangrijk element om iets anders te doen heeft te maken met user feedback. Oftewel, wat doe je met jouw product bij een “mislukking”. Stop je? Of blijf je ongestoord hetzelfde proberen? Nee, gebruik de mislukking om duidelijk te krijgen waar het misgegaan is.

Feedback met gebruikers, lezers, of klanten maakt het mogelijk om aan te passen, en hoe eerder je dit doet, hoe duidelijker wordt wat ECHT nodig is.

Voorbeeld

Een geweldig voorbeeld (en een echte aanrader om te lezen) is het gebruik van een horloge voor blinden. Na veel feedback van de gebruikers, kwam aan het licht dat blinden “mode” ook belangrijk vinden. Het ging bij vrijwel alle test gebruikers om het uiterlijk van het product, de kleuren, het materiaal en de grootte.

En een horloge voor blinden die wel een goed uiterlijk heeft bestond nog helemaal niet. Terwijl blinden helemaal geen lelijk horloge willen omdat dat juist de aandacht trekt naar hun gebreken.

Dus de volgende stap na het maken van een product / boek / software of wat dan ook, is het zoeken naar “eerlijke” feedback. Mensen die werkelijk met datgene bezig zullen zijn, en dus jouw kunnen helpen met het maken van een product dat aansluit op hun behoeftes.

Conclusie

Mislukkingen blijven natuurlijk bestaan, want je kan niet iedereen tevreden stellen. Maar je zal steeds beter doorkrijgen wat er nodig is om deels te slagen.