“Het valt me mee hoe eng het is om een stap als deze te zetten”

“Het valt me mee hoe eng het is om een stap als deze te zetten”
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Startups

De 42-jarige Bram van der Heide is op 1 augustus gestart als franchisenemer bij ABACUS Bijlesinstituut voor de regio Groningen/Assen. Franchise+ blikt samen met de ondernemer terug op zijn start als franchisenemer.

Wat voor werk heb je hiervoor gedaan?

“Ik was verkoopadviseur op de computerafdeling van de Mediamarkt, tevens verantwoordelijk voor opleiden en begeleiding nieuw personeel. Vooral de collega’s en de interactie met klanten maakten dat ik daar een flink aantal jaren met veel plezier gewerkt heb. Daarvoor was ik beheerder bij diverse asielzoekerscentra waar ik avonden en regelmatig een heel weekend lang verantwoordelijk was voor soms wel 180 bewoners. Ik was niet enkel het enige aanspreekpunt, maar hield me ook bezig met het organiseren van activiteiten. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het toezien op schoonmaak, orde in het algemeen en diende ik te handelen bij calamiteiten.”

Hoe ben je met deze formule in contact gekomen?

“Ik ben benaderd door oude bekende Henk van Dam (HVD) die werving en selectie doet voor diverse franchiseformules waaronder die van ABACUS. Op een door hem en zijn zoon georganiseerde informatieavond over franchising wist ik het meteen.”

Waarom heb je voor deze formule gekozen?

“Mijn franchisegever werd tijdens een interview de volgende vraag gesteld: Wat is zijn de mooiste momenten die je meemaakt in jouw vak? Zijn antwoord: ‘Als een moeder me belt en zegt: de bijlessen zijn niet meer nodig. Ik had het nooit gedacht, maar mijn zoon kan het nu zelf. Dat zijn de mooiste momenten.’ Ik heb inmiddels net mijn eigen eerste klant ingeschreven en kijk uit naar het moment waarop ik van de ouders een soortgelijke reactie krijg.”

Heb jij ook overwogen om je bij andere franchiseformules aan te sluiten?

“Eigenlijk niet. Dit was een schot in de roos. Uit alles dat volgde blijkt voor mij ook telkens weer dat dit een goede beslissing is geweest. Wat voor mij de doorslag heeft gegeven is het feit dat de formule zo simpel en puur is. Naast waar ik in essentie mee bezig ben, is het voor mij ook belangrijk hoe goed de zaken intern geregeld zijn. De franchisefee bijvoorbeeld, betaal ik bij ABACUS over de geïnde omzet. Ik ben daarom nooit geld verschuldigd wat ik niet heb.” Lees het volledige artikel hier.