Het nut van goede werkkleding

Het nut van goede werkkleding
7 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Kun je jouw werk in je dagelijkse kloffie doen? Of vereist jouw beroep, of het bedrijf waar je werkt, speciale kleding? Al is niet iedereen die voor zijn of haar werk specifieke kleding moet dragen daar even blij mee, speciale werkkleding heeft wel degelijk nut.

Wat draag jij naar je werk?

Wat voor kleding je draagt naar je werk is van veel zaken afhankelijk. Laten we beginnen met je persoonlijke smaak. Natuurlijk is die in veel gevallen goed te zien, ook als je aan het werk bent. Ben je volledig vrij in je kledingkeuze dan kun je in principe gewoon uit de kast pakken wat jij mooi vindt, lekker vindt zitten of waar je die dag nu eenmaal zin in hebt. Een vrije kledingkeuze moet je echter in veel gevallen niet al te letterlijk nemen. Al zijn er geen regels afgesproken over het soort kleding dat je op de werkvloer kan dragen, zijn er vaak wel ongeschreven regels waar iedereen zich aan zal houden. Een verzorgd uiterlijk wordt over het algemeen gewaardeerd, en dus zorg je dat je kleding schoon en heel is en bij voorkeur niet aanstootgevend. Dit laatste kan nog wel eens voor discussie zorgen, want wat is nu precies aanstootgevend? In veel gevallen zal je dat zelf een beetje aan moeten voelen. Is jouw outfit perfect geschikt om te dragen als je een dagje naar het strand gaat? Dan is het meestal niet de beste keuze voor kantoor. Ook shirts met uitdagende teksten zijn, afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt, vaak niet gewenst.

Waarom kiezen bedrijven jouw kleding uit?

Waar je bij sommige bedrijven de regels, ongeschreven of geschreven dient te volgen als het om kleding gaat, maar daarbij wel uit je eigen kledingkast mag putten, zijn er ook bedrijven die je precies opleggen wat je moet dragen en deze kleding vaak ook zelf verzorgen.

Je kent vast wel beroepen waarin dit gebeurt. Denk bijvoorbeeld eens aan de politie, of andere beroepsgroepen waarin een uniform wordt gedragen. Dat je als je werkzaam bent in een dergelijk beroep bepaalde bedrijfskleding aan moet zal iedereen begrijpen. Je dient tenslotte herkenbaar te zijn in je functie, of je nu voor de politie werkt, als flight attendant of in een ziekenhuis.

Naast herkenbaarheid kan ook veiligheid een belangrijke reden zijn voor bedrijven om hun personeel bepaalde kleding te laten dragen. In zware, fysieke beroepen bijvoorbeeld, zoals in de bouw, is er een werkgever veel aan gelegen om zijn personeel te beschermen tegen eventuele gevaren. Hierdoor wordt vaak gekozen voor stevige kleding van merken als Snickers of Herock. Dit soort werkkleding zorgt voor bewegingsvrijheid tijdens het werken, maar door de stevige materialen ook voor bescherming. Dat deze kleding minder snel slijt dan vrijetijdskleding is daarbij mooi meegenomen.