Het nieuwe kant-en-klaar: KOOC bereidt en bezorgt biologische, gezonde en dagverse maaltijden

Het nieuwe kant-en-klaar: KOOC bereidt en bezorgt biologische, gezonde en dagverse maaltijden
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden

Nederland is een gezonde dineroptie rijker: de dagverse kant- en- klaar maaltijden van KOOC. In een tijd waarin wordt gezocht naar gezonde en gemakkelijke gerechten is KOOC vernieuwend. Het is de éérste bezorgservice in Nederland die uitsluitend 100% biologische toevoegingsvrije kant-en-klaar maaltijden bereidt. Met KOOC willen Cor Jansen en levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman alle vooroordelen over kant-en-klaar van tafel schuiven om uiteindelijk marktleider te worden van biologische maaltijden in Nederland.

Over de ondernemer
Oprichter Cor Jansen, al ondernemer sinds zijn 19e, bedacht het idee van gezonde kant-en-klaar maaltijden tijdens zijn tijd bij Cocuisine. Zijn eerste bedrijf richtte zich op gezonde maaltijden in de zorg, maar hij kreeg al snel door dat er nog veel meer concepten mogelijk zijn om te produceren vanuit eigen keuken. Een bezorgservice die uitsluitend 100% biologische toevoegingsvrije kant-en-klaar maaltijden bereidt was er nog niet. Iets wat goed past in deze snelle wereld waar niemand tijd heeft en waarin de markt voor thuisbezorgen goed is voor zo’n 695 miljoen euro (ABN Amro, 2016). Maaltijden rechtstreeks aan de consument zelf leveren was voor Cor Jansen een vereiste. ‘Zo is gezond eten voor iedereen mogelijk’. Met KOOC willen we het eetgedrag van Nederlanders positief beïnvloeden en maaltijden aanbieden die passen binnen de huidige ontwikkelingen op het gebied van voeding. ‘Het is belangrijk altijd een gezond en verantwoord alternatief in huis te hebben’, aldus Jansen. Via het netwerk kwam hij vervolgens in contact met Ralph Moorman en een belletje was dan ook genoeg: Ralph besloot zich als ambassadeur aan te sluiten bij KOOC.

Stand van zaken
Na vele brainstormsessies over recepten en uitvogelen welke verse kruiden het beste past bij welk gerecht, is KOOC nu ruim een maand geleden gelanceerd en zijn er inmiddels al enkele duizenden maaltijden besteld. Volgende stap voor KOOC is het zoeken naar partners voor pick-up points en duurzame retail, zo kan KOOC het distributiekanaal verbreden voor het gemak van de klant. Uiteindelijk willen Cor Jansen en Ralph Moorman met KOOC de grootste worden op het gebied van kant-en-klare biologische maaltijden in Nederland, maar ook het buitenland sluit Jansen niet uit.

Challenges
Kopzorgen tijdens deze opstartfase heeft Cor Jansen niet echt gehad, alhoewel het nog wel enig denkwerk verichtte hoe hij de lijn kon leggen van keuken naar consument. Post NL bleek echter de oplossing, hierdoor kon meteen landelijke back-up gerarandeerd worden. Daarnaast hebben Jansen en Moorman zich moeten verdiepen in manieren voor het garanderen voor de langste dagverse houdbaarheid. ‘Zonder enige toevoeging is dit nog best lastig, maar met de juiste technieken is het gelukt’, aldus Jansen. Als je hem vraagt naar zijn grootst geleerde les: ‘In het begin lieten we het idee heel klein zijn, maar in werkelijkheid was er veel meer mogelijk. Groots denken mag’.

KOOC maaltijden
De in eigen keuken bereide maaltijden bevatten alle bouwstoffen die nodig zijn voor een gebalanceerd dieet. Maaltijden van KOOC bevatten alleen onbewerkte ingrediënten, zijn gecertificeerd en dragen het Inspired by Ralph Moorman keurmerk: de maaltijden zijn 100% biologisch en bevatten geen gluten, lactose, caseïne, smaakversterkers, suiker en conserveermiddelen. KOOC selecteert de biologische grondstoffen, bereidt de maaltijden vakkundig in haar eigen keuken en bezorgt de dagverse maaltijden vervolgens aan huis. De maaltijden zijn na bezorging vijf dagen houdbaar en ideaal om in te vriezen. Zelf hoeft men het alleen maar te bestellen en op te warmen, zo is er altijd een gezonde optie in huis. KOOC verandert de perceptie van kant-en-klaar voedsel door een verantwoord alternatief voor ongezonde bestel- of afhaalmaaltijden aan te bieden. Uniek is dat de maaltijden niet alleen beschikbaar zijn in de grote steden, maar worden bezorgd in heel Nederland.