Het einde van Facebook

Het einde van Facebook
6 jaar geleden
Gepost in Tech

Een gloednieuwe nieuwe dag. Je bent nog maar net wakker en grijpt meteen naar je smartphone. Je opent de Facebook app en refreshed je timeline. Eén van de meest gebruikelijke handelingen van de gemiddelde social media gebruiker. Maar hoe zou jou dagelijkse leven eruit zien als Facebook er niet meer was? Vele willen hier niet eens over nadenken, maar deze uitspraak kan binnekort nog eens werkelijkheid worden..

De welbekende wondere digitale wereld dat wij Internet noemen verliest vaker 'goede vrienden'. De dagen van zijn 'goede vriend' Facebook lijken echter ook geteld. Ergens tussen 2015 en 2017 zal 80 procent van de gebruikers het sociale medium de rug toekeren, waarna het een snelle dood zal sterven. Dat verwachten wetenschappers van de Amerikaanse Princeton University. Ze vergeleken de levenscyclus van Facebook met een model voor het verloop van besmettelijke ziektes.

Als het model klopt, zullen Facebookgebruikers hun interesse in het sociale medium verliezen zodra ze merken dat medegebruikers ook niet meer enthousiast zijn. En dan kan het snel bergafwaarts gaan, menen de onderzoekers. Epidemiologische modellen zijn al eerder met succes gebruikt om te onderzoeken hoe ideeën zich verspreiden. Facebook werd in 2004 opgericht door Mark Zuckerberg, in eerste instantie alleen voor Harvardstudenten. Pas na 2009 begon de explosieve groei. In januari van dit jaar stond de teller op 1,2 miljard Facebookers.