Het belang van het EU dronebewijs voor drone-ondernemers

Het belang van het EU dronebewijs voor drone-ondernemers
1 maand geleden
Gepost in Gastblogs

Het vliegen met een drone, het is voor veel mensen een leuke hobby geworden. Je kunt namelijk prachtige plaatjes schieten vanuit de lucht. Ook veel ondernemers hebben zich gewaagd aan een drone om hun bedrijf goed vast te kunnen leggen. Maar mag je dan zo maar overal met de drone vliegen?

Het EU dronebewijs

Omdat veel mensen last hebben gehad van de drones en het zien als een schending van privacy, moet je nu een EU dronebewijs hebben. Je mag dus alleen met een drone vliegen, die zwaarder is dan 250 gram, als je zo’n bewijs hebt. Daarnaast heb je voor sommige vluchten ook nog speciale aanvullende bewijzen nodig. Deze bewijzen zijn wel geldig in alle landen van de Europese Unie.

A1 en A3

Ten eerste heb je het vliegbewijs in de categorie A1 en A3. Daarvoor moet jij een training en kennistest doen bij een vliegschool. De vliegscholen zijn allemaal aangewezen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als jij de kennistest dan hebt gehaald krijg je een mail van de vliegschool met daarin een persoonlijke link. Hiermee kun je inloggen op de RDW-website en een vliegbewijs aanvragen. Deze kun je zelf uitprinten. Je moet het vliegbewijs dan ook altijd bij je hebben als je gaat vliegen. Heb jij een drone die minder dan 250 gram weegt? Dan hoef je geen vliegbewijs te hebben.

A2

Dan heb je nog de subcategorie A2. Hiervoor heb je een vaardigheidsbewijs nodig. Deze kun je pas halen als je een vliegbewijs hebt bemachtigd. De aanvullende kennistest die je dan gaat doen kun je ook doen bij een vliegschool en gaat vooral over vliegprestaties en weersomstandigheden. Je kunt van tevoren zelf een opleiding volgen hiervoor. Als je ook deze kennistest hebt gehaald mag je met je vaardigheidsbewijs vliegen in subcategorie A1, A3 en dus ook A2. Dat kun je allemaal met je EU dronebewijs.