Het belang van een goede werksfeer en hoe je deze beïnvloedt

Het belang van een goede werksfeer en hoe je deze beïnvloedt
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Een goede sfeer op de werkvloer is essentieel om de kans op het uitvallen van medewerkers te verkleinen, evenals irritaties tussen medewerkers. Wanneer er irritaties ontstaan beïnvloedt dit niet alleen de algehele sfeer binnen je bedrijf, maar vaak ook de productiviteit van medewerkers. Ze gaan met minder plezier naar het werk, waardoor ze op een dag minder gemotiveerd zijn om taken binnen een bepaalde termijn af te hebben. Het is geen pretje om medewerkers om deze reden te moeten ontslaan. Daarbij is het de vraag, of het ontslaan van medewerkers een positieve invloed heeft op de sfeer. Reden genoeg om dergelijke situaties te voorkomen. Zeker als young startup heb je hier een grote invloed op, omdat het aantal medewerkers binnen je bedrijf nog beperkt zal zijn.

Geschikt personeel uitzoeken voor je bedrijf

Wanneer je de eerste personeelsleden aanneemt, is het belangrijk om uit te zoeken of ze echt goed bij je organisatie passen. Laat ze bijvoorbeeld een test uitvoeren, die bepaalt wat voor type iemand is. Het is belangrijk om verschillende soorten medewerkers aan je team toe te voegen. De een is extrovert en zorgt voor een gezellige sfeer op de werkvloer, terwijl iemand anders introvert is en juist ruimte biedt aan anderen om hun hart te luchten. De combinatie van verschillende soorten medewerkers voorkomt een ongezellige sfeer. Op internet zijn diverse tests te vinden, die je kunnen helpen bij het bepalen van het type wat iemand is.

Zorg voor een gezellige inrichting van de werkvloer

Zo belangrijk als het selecteren van geschikt personeel is, zo belangrijk is ook de inrichting van je kantoorruimte. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende groen aan je kantoor toevoegt. Het groen maakt een ruimte niet alleen gezelliger, maar zorgt daarbij voor voldoende zuurstof in de lucht. Op deze manier wordt het voor medewerkers makkelijker om zich te concentreren. Ook is het belangrijk om voor voldoende verlichting te zorgen. Kies hierbij bij voorkeur voor ledverlichting. De ledverlichting is bijzonder duurzaam, waardoor je energie bespaart. Daarbij draagt dit bij aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen.

Creëer een hoekje om te ontspannen

Een derde mogelijkheid om de sfeer op de werkvloer goed te houden, is het creëren van een hoekje waar medewerkers kunnen ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een hoek met een grote bank en een spelcomputer. In de pauze hebben medewerkers hier de ruimte om een spelletje met elkaar te spelen. Ook kan het leuk zijn om een tafeltennistafel aan deze ruimte toe te voegen. Het is ontzettend leuk om dit spel in de pauze te spelen! Vergelijkbaar met een tafeltennistafel kan ook een tafelvoetbaltafel het overwegen waard zijn. Het competitieve houdt medewerkers scherp en zorgt dat zij vol goede moed en energie aan het middagprogramma kunnen beginnen.

Ga gezellig samen lunchen aan een grote tafel

Tot slot is het slim om met het hele team te lunchen. Dit bevordert niet alleen de sfeer op de werkvloer, maar biedt medewerkers ook de kans om elkaar wat beter te leren kennen. Wat doen mensen in hun vrij tijd? Hebben ze nog leuke dingen gedaan in het afgelopen weekend? Enzovoorts. Vergelijk het met de gesprekken die rond het koffiezetapparaat worden gehouden tussen medewerkers. Er zijn op internet prachtige houten tafels te vinden, die goed van pas komen in de eetruimte van je kantoorpand.