Het belang van een community manager bij een coworking space

Het belang van een community manager bij een coworking space
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

In 2022 is er genoeg ruimte om alle volwassenen uit Oostenrijk een werkplek te geven in een coworking space. Het aantal coworking spaces groeit namelijk van 7.500 tot 30.000 in het tijdsbestek van zeven jaar. De vraag naar werkplekken is enorm en daar wordt goed op ingespeeld.

 

Voor jezelf werken, maar niet alleen. Dit is de meest compacte manier om coworking te omschrijven. Het ‘niet alleen’ gedeelte is hierin cruciaal.

Net als bij elk ander product of dienst moeten coworking spaces zorgen dat hun klanten tevreden zijn en als gevolg daarvan blijven. Dit is een van de belangrijkste manieren om omzet mee te genereren. De community manager is hier verantwoordelijk voor.

Een community manager is een expert in sociale communities, deze kunnen online of offline zijn. Bij een bedrijf zoals Pinterest of bij een superster zoals Lady Gaga beheren ze vaak de online community, omdat ze op deze manier met hun fans kunnen praten. Het is een manier om meer verbintenis te creëren tussen het bedrijf en de gebruiker. Eén zo’n truc is bijvoorbeeld om de fans een specifieke naam te geven, zoals de Little Monster van Gaga.

De community manager bij een coworking space zorgt ook voor meer verbintenis. Niet direct tussen het bedrijf en diegene die er werken, maar juist tussen alle freelancers en zzp’ers onderling. Het is een kunst om van veel enkelingen een groep te maken, zeker als ze inhoudelijk allemaal iets anders doen. Dit is een nadeel bij het smeden van een groep, omdat er geen inhoudelijke gemene deler is of gezamenlijk doel. Het kan ook een voordeel zijn, want niemand kan expert zijn op elk gebied en zo kan je elkaar verder brengen.

Een hechte community kan je herkennen aan subtiele signalen, zoals een opgeruimde keuken. Als mensen hun kopjes netjes afwassen of in de vaatwasser zetten, zenden ze (onbewust) het signaal uit dat ze het belangrijk vinden dat andere mensen in een fijne omgeving kunnen werken. Andere mensen die in principe niks met hun te maken hebben, maar samengesmeed zijn door een community manager.

Over de auteur: www.startdock.nl.
Dit artikel is een gastblog van StartDock, een coworking space met meerdere locaties in Amsterdam en Rotterdam. Ben jij op zoek naar een flexibele werkplek? Kijk dan eens op de www.startdock.nl of www.vps-nl.com/aanbod voor een actueel aanbod aan tijdelijke werkplekken en coworking spaces!