Héle knappe apen

Héle knappe apen
Arjaen Smits
Arjaen Smits
Amsterdam
5 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Een tijdje geleden zag ik een prachtig onderzoek op televisie over apen en kinderen. Hoewel we zoals bekend genetisch maar een fractie verschillen van chimpansees, werd in dit onderzoek feilloos een van de belangrijkste redenen blootgelegd dat wij ons eten uit een supermarkt halen, en apen uit een boom.

Inlevingsvermogen

Uit het onderzoek bleek dat kinderen van een jaar of 2 al iets kunnen wat apen van dezelfde leeftijd niet doen. Namelijk, inleven in de wensen van een ander, en daar naar acteren.

Als je bij voorbeeld iets probeert te pakken maar er nét niet bij kunt, dan zal een kind van 2 het naar je toe schuiven. Een aap doet dit niet.

Dit lijkt een klein en misschien onbelangrijk verschil, maar de gevolgen zijn enórm. Onze hele maatschappij, onze welvaart is gebouwd op deze eigenschap. We begrijpen wat een ander wil, en behartigen elkaars belangen.

Waarschijnlijk heb je hier nog nooit bij stil gestaan, en dat is ook logisch. Vanaf je geboorte leef je al in dit systeem en je bent er aan gewend, maar het is absoluut niet normaal. Geen enkel ander zoogdier heeft deze gave zó ontwikkeld en gebruikt het zo uitgebreid als wij. Wij zijn gewoon een ander soort apen, maar met een hele bijzondere gave.

Wat doen we dan eigenlijk? We maken een inschatting van de belangen van anderen en vervolgens ruilen we iets wat we hebben of wat we goed kunnen tegen iets wat wij weer van die ander willen hebben.
We ontwikkelen vervolgens een specialisme. We zorgen dat we iets hebben of kunnen wat een ander niet heeft of kan. Dat wordt ons ruilmiddel. Dit klinkt wetenschappelijk, maar het is niets meer dan dat Piet zorgt dat hij goed wordt in brood bakken en Klaas in boekhouding.

Van onze specialismen zijn we ons wel bewust. We hebben er vaak opleidingen voor gevolgd, we doen voortdurend cursussen om er beter in te worden en als iemand op een verjaardag aan je vraagt wat je doet, is dat het eerste wat je zegt.

Van ons vermogen om ons in te leven in anderen en onze ruilvaardigheden zijn we ons vaak veel minder bewust, en dit is begrijpelijk want we doen dit onbewust. Iedereen doet het, en we doen het al zo lang we kunnen herinneren.

Twee pijlers

Onze welvaart is dus gebouwd op twee pijlers die elkaar versterken. Onze specialismen en onze ruilvaardigheid. Deze versterking is goed te zien in het volgende sommetje:

Laten we specialisme en ruilvaardigheid allebei een cijfer geven van 1 tot 10. Een 1 betekent dat je er absoluut niet goed in bent, en 10 dat je er echt de beste in bent.

Stel, na een aantal jaar hard studeren of een goed aantal jaar ervaring in je vak mag je gerust zeggen dat je specialisme het cijfer 8 krijgt. Da's mooi!
Als je echter nog nooit echt stil hebt gestaan bij je ruilvaardigheid en dat altijd maar een beetje op gevoel hebt gedaan, krijgt die misschien wel het cijfer 3. Resultaat.... 24.

Zolang je je niet bewust bent van het belang van de component "ruilvaardigheid" in deze som, zal je waarschijnlijk blijven proberen om van die 8 een 9 te maken. Als dat lukt, prachtig natuurlijk, dan is het resultaat 27.

Maar stel... dat je specialisme het cijfer 8 houdt, maar je je ruilvaardigheid naar een 4 of misschien wel een 5 weet te brengen...