Heb ik als zzp’er nog wel een boekhouder nodig?

Heb ik als zzp’er nog wel een boekhouder nodig?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Het einde van het jaar 2016 is in zicht en ondernemers maken zich weer op voor de aangifte inkomstenbelasting. Steeds meer zzp’ers maken slim gebruik van een online boekhoudpakket, maar betekent dit automatisch dat een boekhouder overbodig is?

René Meijer, oprichter van Boekhouderzzp.com, ziet deze vraag vaak voorbij komen en geeft uitleg.
Allereerst is het van belang om te kijken naar de complexheid van de boekhouding. Dat verschilt natuurlijk per onderneming. Een bedrijf dat dagelijks twintig facturen verstuurt vergt een andere boekhouding en administratie dan een kleine dienstverlenende zzp’er die enkele facturen per maand verstuurt.

Kosten besparen
De belangrijkste reden om geen boekhouder in te schakelen is al jarenlang om kosten te besparen. Meijer: "Het is opvallend dat veel startende ondernemers deze denkwijze hebben. Als ondernemer is het juist belangrijk om in te zien dat het uitbesteden van de boekhouding zorgt voor rust en inzicht binnen een bedrijf. Daarnaast zorgt de boekhouder ervoor dat fiscale aftrekposten meegenomen worden waarvan veel zzp’ers het bestaan niet eens weten."

Online boekhoudpakketten en de voordelen daarvan
Tegenwoordig zijn er veel betaalbare online boekhoudpakketten op de markt voor zzp’ers. De keuze is dusdanig groot dat de meeste zzp’ers door het bomen het bos niet meer zien. Daarom geeft Meijer hieronder een top vijf van online boekhoudpakketten:

  • MoneyMonk
  • Acumulus
  • FicsBook
  • Thinq
  • Rompslomp

Het grote voordeel van een online boekhoudpakket is dat ze gemakkelijk in gebruik zijn en voordelige maandtarieven hanteren. Een ander groot voordeel is dat zowel de zzp’er als de boekhouder er baat bij hebben. Dat scheelt tijd en geld. Lees verder...