Griepgolf als schadepost: zieke werknemer kost je gemiddeld 241 euro per dag

Griepgolf als schadepost: zieke werknemer kost je gemiddeld 241 euro per dag
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Financieel

De griepgolf waar ons land sinds half december mee kampt, is een flinke schadepost voor de economie. Medewerkers die met griep of een verkoudheid thuiszitten, kosten hun werkgever gemiddeld 241 euro per dag, berekende onderzoeksbureau TNO in 2016. Dat schrijft de Volkskrant.

Jaarlijks zijn Nederlandse bedrijven gemiddeld 1,3 miljard euro kwijt aan de winterse griep- en snotterepidemie, zo valt te berekenen op basis van die TNO-gegevens.

Volgens TNO waren griep en verkoudheid in 2015 de oorzaak van 44 procent van alle ziekteverzuimgevallen. Elk jaar valt 13,2 procent van de werkenden uit door griep of verkoudheid. Dat zijn ruim 1,1 miljoen zieken per jaar. Een door griep of verkoudheid gevelde medewerker blijft bijna een hele werkweek (gemiddeld 4,7 werkdagen) ziek thuis, aldus TNO.

Griepkosten
Bij de geschatte 241 euro aan griepkosten per dag gaat het onder meer om directe kosten als het doorbetalen van het loon en de begeleiding door de bedrijfsarts. Daar komen nog indirecte kosten bovenop, zoals het verlies aan arbeidsproductiviteit en de kosten van vervanging, bijvoorbeeld door uitzendkrachten. Overigens is griep niet eens de grootste kostenpost wat betreft ziekteverzuim: dat zijn psychische klachten. Jaarlijks komt 12 procent van de werknemers een keer thuis te zitten met psychische problemen, zoals een burn-out. Dat zijn er minder dan het aantal grieppatiënten, maar bij psychische klachten blijven mensen veel langer thuis: zij gaan gemiddeld pas na 55 dagen weer aan het werk.

Klik hier en lees het volledige artikel