Gratis seo & analytics apps

Gratis seo & analytics apps
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
8 jaar geleden
Gepost in Apps

Een echte SEO’er is een freak en leeft online. Dat is één van de eigenschappen van zo’n mensen. Meestal komen ze ook niet veel buiten en dat verklaart hun nerdy ongeschoren bleekscheet look. Leven? Dat doen ze over het algemeen ‘s avonds of duiken onder in de nacht op zoek naar die extra tip of interessante case die ze nog niet hadden gelezen.

Analytic

Analytics “what’s in a name”, is een app waarmee je gratis je Google Analytics resultaten kan mee bekijken. Ik was aangenaam verrast door het simpele en cleane uiterlijk van de app. Ook het icoontje spreekt boekdelen en valt goed op tussen de andere bookmarks op het screen van de iPhone, maar … beetje jammer van de app zelf. Al gauw blijkt de app nét niet wat je zoekt. Te weinig info en te weinig instellingen zijn de oorzaak. Echt jammer want deze app had ik graag uitgebreider gezien vanwege de eenvoud er van.

Pluspunten:
Clean, simpel, basic, echt to-the-point in gebruik
Laadt snel in
Switchen tussen profielen
Alleen de noodzakelijke dingen (je wil snel ff kijken op mobiel, uitspitten doe je wel op je desktop)

Minpunten:
Instellingen flippen soms, je kan namelijk meerdere profielen tegelijk aanvinken en dat kan je normaal niet
Multiple analytics profiles iphone app
Meerder profielen selecteren?
Je weet de date range niet van je stats
Je kan de date range ook niet instellen
Onbekende browsers worden niet getracked

De app is, los van de kleine minpuntjes, een goeie app om snel even te kijken hoe het met je website gaat. Misschien had ik hier graag toch ook enkele van mijn segmenten kunnen raadplegen, mijn referrals kunnen bekijken en ook de conversies. Als je de eerste review leest van de app dan weet je dat deze app misschien niet onmiddellijk jouw noden zal vervullen. Als je toch op zoekt bent naar iets beter, en dus ook betalend, kan je deze Analytics app eens proberen. Deze heeft de mogelijkheid iets dieper in te gaan op de zaken en kan zelfs multiple accounts aan.

Analytics Agent Lite version

Deze is een goeie! Als je een gratis Google Analytics iPhone app zoekt met een uitgebreidere functionaliteit dan de Analytic app dan ben je met Analytics Agent Lite beter af. Met deze app kan je wél de date range instellen en ook meerdere profielen beheren. Het enige minpuntje hierbij is dat de app precies niet goed overweg kan met de profielen als je wenst te switchen. Om één of andere reden, blijkt dit nogal buggy te zijn en wordt steeds het hoofdprofiel gekozen.
Al bij al toch een dikke aanrader als je niet wil betalen en toch iets wil meten. Je kan natuurlijk de pro version aankopen als je de volledig app wilt met alle functies. Maar nét zoals de Analytic app, overweeg misschien eerst wat je wil weten en de rest zal je toch waarschijnlijk dieper bekijken op je desktop. In de toekomst zal dit hoogstwaarschijnlijk veranderen, maar we hebben nog eventjes de tijd om het te doen met een gratis Analytics app.

Pear Analytics

Pear Analytics is een website analyzer die je in je broekzak kan meenemen. Echt handig! Stel je bent bij een klant en die vraagt wat je dan allemaal zou kunnen doen aan zijn of haar site. Natuurlijk zeg je dan “Ja, dat zullen we eens moeten in detail bekijken hoor, … de meta tags enz. bekijken, keywords, …” maar dan blijft je klant wat op z’n honger zitten.

Met Pear Analytics kan je een snelle review doen van de website. Snel even de url ingeven en na enkele seconden krijg je een gedetailleerd en aangenaam grafisch (lees: speels) verslag dat je kan weerleggen. Het leuk aan de app is dat er ook een woordje uitleg wordt gegeven wat er dan precies niet zo goed is aan de site in kwestie en nog wat extra tips voor de geïnteresseerden.

Wat wordt er gemeten :
Alexa Rank
Domein age
Analytics al actief?
Sitemap aanwezig?
PageRank
Site structure ok?

Als je bijvoorbeeld dieper op de site structure wil ingaan, toont de app een mooi overzicht van wat de site allemaal te bieden heeft en waar er nog knelpunten te vinden zijn. Het misschien ietsje minder op de pagina waar je de url kan opgeven, staan er onderaan knopjes naar hun services. Het enige minpuntje is dat je bij het starten van de app je e-mailadres moet ingeven maar dat is om het rapportje te mailen naar jezelf als je dat wilt.

SEO review (SEO Automatic)

SEO review wou ik eerst opgeven. De eerste maal duurde het ophalen van de resultaten zo lang, … ik kon koffie zetten bij wijze van spreken. Had even terug het “commodore 64″ gevoel, maar ik gaf de app nog eens een kans en toen bleek deze veel sneller in te laden.

De functies zijn beperkt maar ze zijn nét genoeg voor een eerste analyse als je op de baan bent en je zit bij een klant. Er worden algemene zaken gecontroleerd zoals :
Meta tags aanwezig?
Sitemap ok?
Een 301 ingesteld voor je subdomein? (heb ik deze week over gesproken bij het opvangen van foute linkbuilding)
Gebruik van headings
Robots.txt
Favicon
Alt tags
Interne linken (gemeten op de pagina die je ingeeft voor review)

Een handige app, toch wel een aanrader. Er bestaat ook een betalende versie die nog ietsje dieper op de zaken ingaat, maar eenmaal terug op het kantoor heb je de tijd dieper te graven via een handiger medium.

SEO stats

Aan deze app ga ik niet te veel woorden vuil maken. Het is een app die een overzicht geeft  van :
PageRank
Geïndexeerde pagina’s in Google (redelijk accuraat)
Yahoo inlinks (redelijk accuraat)
Domain age
Alexa Rank
en nog een boel links zoals gov links, edu links, delicious links, wikipedia links, technorati