Gemeente Amsterdam reikt prijs uit aan app die leegstand in de stad tegengaat

Gemeente Amsterdam reikt prijs uit aan app die leegstand in de stad tegengaat
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Apps

Afgelopen weekend is tijdens de eerste ‘hackathon’ van het Amsterdam Dance Event (ADE) door Gemeente Amsterdam een prijs uitgereikt aan het team van Tosti Tech. Tijdens de hackathon, die was gericht op de dance-scene, ontwikkelde zij de ‘leegstand activator’, een applicatie die helpt om invulling te geven aan leegstand in de stad.

In Amsterdam staan meer dan vijfhonderd panden leeg. Veel van deze panden zijn geschikt voor tijdelijke invulling en kunnen goed worden ingezet door feestorganisaties. De ‘leegstand activator’ levert alle benodigde informatie over de locatie, de buurt en geeft zelfs een geschatte omzet voor een evenement. Met deze informatie kan de eigenaar van het pand makkelijker worden overtuigd om de locatie te verhuren.

Tosti Tech werd met dit concept gekozen door de Gemeente Amsterdam als prijswinnaar binnen de challenge “Events & The City”. De prijs werd uitgereikt door Eelke Jager van Datalab. Het idee werd gekozen vanwege de originaliteit en directe toepasbaarheid op de stad.

“Het grote probleem van leegstand is dat de eigenaren van de panden vaak moeilijk te overtuigen zijn om hun pand tijdelijk te verhuren. Terwijl er meer dan 500 panden in Amsterdam leegstaan met super veel potentie,” aldus bedenker Joost Aartsen.

Het was dit jaar voor het eerst dat ADE ook een hackathon organiseerde. Samen met Young Creators en DGTL werd het evenement twee dagen lang georganiseerd met als doel om na te denken over obstakels binnen de dance scene en de mogelijkheden voor de toepassing van data en technologie.