Geen winterdip maar wintertip! Hoe kom je aan meer opdrachten?

Geen winterdip maar wintertip! Hoe kom je aan meer opdrachten?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
7 jaar geleden
Gepost in Tips

Steeds meer mensen starten als zzp-er en een toenemend aantal mensen is dan ook zelf verantwoordelijk voor eigen omzet en opdrachten om in hun eigen inkomen te voorzien. De één lukt dat makkelijk maar in een markt waar tarieven onder druk staan, veel organisaties moeten beperken op inhuur en er steeds meer concurrentie is, is het niet vanzelfsprekend dat je zomaar vol zit met werk.

Hoe zorg je ervoor dat je makkelijk nieuwe opdrachten als zzp-er blijft krijgen en hoe voorkom je dat je in een negatieve spiraal terecht komt met minder werk, minder geld, met als mogelijk gevolg ook minder vertrouwen in jezelf en je eigen kunde?

4 tips om ervoor te zorgen dat je genoeg en goed betaalde opdrachten krijgt:

1. Maak een duidelijke propositie.

Wat is je expertise en voor welke doelgroep heb jij iets te brengen? Zet jezelf niet te algemeen neer: als je alles bent voor iedereen ben je uiteindelijk voor niemand iets. Kies een doelgroep en maak een duidelijk aanbod waarmee je deze doelgroep kunt helpen. Kiezen is gekozen worden!

2. Maak je eigen marketing en salesplan.

Een businessplan maak je niet primair voor de bank of voor het UWV, je maakt het voor jezelf. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan maakt hoe je je marketing en sales vorm gaat geven.

3. Voer je plan uit!

Pas op dat je je niet laat meeslepen door de waan van de dag en er niets terecht komt van je plannen. Plan
tijd in om aan je eigen profilering te werken, zowel online als offline. Naast je marketing moet je ook echt tijd maken voor sales gesprekken, voor veel zzp-ers is acquisitie geen favoriet onderdeel en is het daarom een activiteit die ze uitstellen.

4. Deel je kennis maar werk niet gratis.

Jouw kennis en expertise is geld waard! Laat je niet verleiden om voor de ervaring gratis of ver onder je tarief te gaan werken, als je gelooft in je toegevoegde waarde voor anderen weet je ook dat je het waard bent om daarvoor betaald te krijgen! Je kennis kun je echter wel delen. Ga bloggen, maak e-books, deel presentaties, laat je werk zien etc. Deel je kennis online zodat anderen je ook als expert in je vakgebied gaan (h)erkennen en naar je toekomen!